Supravietuire: retragerea in natura - aprinderea focului

Manual de supraviețuire: retragerea în natură

În alte articole ale acestui „Manual de supraviețuire” am vorbit despre diferite tipuri de catastrofe, de la cele naturale, precum furtuni, erupții vulcanice, inundații etc., până la cele de tip climatic, economic, social etc. Trăim într-o lume atât de interconectată și de interdependentă, încât orice variabilă cu impact subit face ca fundațiile societății noastre să tremure, ca o masa care se ține pe niște picioare foarte subțiri, iar orice lovitură face să pice paharele de pe ea. Ei bine, masa noastră se susține pe ace și noi suntem apa din acele pahare. În articolele trecute, am abordat tema pregătirii pentru a putea aștepta câteva ore sau zile în casă până la clarificarea situațiilor, pentru ca apoi să înfruntăm amenințarea sau să plecăm spre o locație mai sigură. Am vorbit despre cum să ne pregătim pentru a părăsi zona sau chiar țara, în așteptarea ca autoritățile sau ajutoarele externe să ne poată prelua și transfera în zone sigure și să ne ofere toate articolele de primă folosință de care vom avea nevoie. Atunci când vorbim despre catastrofe, nu există variante bune, vorbim întotdeauna despre cum alegem răul cel mai mic. Și pentru a putea estima care este cea mai potrivită opțiune, trebuie să cunoaștem toate detaliile problemei. Azi vom vorbi despre o posibilitate îndepărtată sau puțin probabilă, care totuși s-a repetat de nenumărate ori pe parcursul istoriei, inclusiv al istoriei recente. Vorbim despre posibilitatea declanșării unui război în zona noastră, care, din cauza tratatelor sau a ariilor în care se desfășoară bătăliile, ne-ar putea aduce în incapacitatea de a fugi din regiunea în care ne aflăm și chiar de a nu mai fi în siguranță să rămânem la domiciliu. Una dintre opțiunile cele mai sigure este să fugim în zone cu densitate mică a populației și cu o orografie accidentată care să nu permită mașinăriilor de război să aibă acces ușor, vorbim despre a fugi în munți / păduri / natură, cu alte cuvinte: retragerea în natură.

Retragerea în natură

Este o opțiune valabilă folosită în mai multe războaie, populația civilă fugind în munți în timpul luptelor obține astfel o oarecare siguranță.

Vom scrie un articol despre cum să vă pregătiți și cum să abordați această variantă. Totuși, vă rugăm să înțelegeți că asta implică multe variabile și că poate fi catalogotă oricum altfel, în afară de o opțiune simplă. Aceasta nu este o opțiune potrivită pentru dacă te gândești la ea ca la o variantă spontană și nepregătită de a ieși din impas, fiindcă, în acest caz, șansele de reușită sunt foarte reduse.

Ce ai nevoie pentru retragerea în natură?

Ai nevoie să ai reperele locației, să ai aptitudini fizice pentru pregătire și deplasare, dar și pentru orientarea în natură. Mai ai nevoie de cunoștințe despre fauna locală, echipamente tehnice pentru outdoor, sisteme de comunicare, medicamente, cunoștințe și echipamente necesare pentru apărare, cunoștințe/echipamente pentru obținerea de apă potabilă, cunoștințe/echipamente pentru aprinderea focului, cunoștințe/echipamente pentru construirea de adăposturi, sisteme de iluminare, ustensile și elemente de stocare pentru alimentele aduse, obținerea de alimente direct din mediul sălbatic.

Locația potrivită pentru retragerea în natură

Locul unde te vei retrage va fi mai prielnic cu cât ești mai obișnuit cu zona respectivă. De asta, recomandăm să alegi locații cunoscute și prevăzute cu acest scop; alegerea locației poate să fie determinantă.

Nu există locația perfectă pe care să o descriem ușor în detaliu, ea e dependentă de mai mulți factori, precum:

  • situația războiului și tipul de război
  • drumurile de acces
  • alegerea de a păstra legătura cu satele sau orașele din apropiere sau nu,
    prezența sau absenta unui vehicul în apropiere
  • accesul la apă
  • condițiile pedoclimatice
  • vegetația și accesul la mâncare sălbatică
  • altitudine și anotimp

Idealul este să petreci timp în natură, evaluând mai multe opțiuni și să restrângi variantele în funcție de evoluția variabilelor.

Aptitudini fizice la pregătirea în deplasare și orientare în natură

Acesta sunt relative și devin o problemă doar atunci când le supra valorăm, doar atunci. Dacă suntem conștienți de limitele noastre și nu facem mișcări greșite, inconștient, am putea să ne descurcăm fără mari cunoștințe despre deplasare sau orientare în natură. 

Trebuie să ținem cont că vom măsura capacitățile psihomotrice ale individului cel mai puțin pregătit din grup, fiindcă el va dicta ritmul și va marca locurile unde vom putea accede.

Precum sunt toate celelalte subiecte, important este să nu luăm greșelile ca pe o glumă proastă, în sălbăticie orice greșeală poate deveni repede o mare piedică.

Cunoștinte despre fauna locală

Vom evita zonele cu o densitate mare de carnivori voluminoși sau animale foarte teritoriale precum lupii, urșii, mistreții etc., în cazul în care nu putem evita zonele respective, vom dedica timp și resurse considerabile pt a crea structuri care să ne apere de vizitele acestora la resursele noastre de mancare. Dacă avem timp suficient de pregătire recomandăm achiziționarea unui gard electric pentru a înconjura așezarea.

Echipamentele tehnice outdoor

Echipamentele tehnice outdoor: nu o să detaliem toate echipamentele necesare pentru că fiecare își poate organiza acestea după nevoile proprii, de la corturi până la dușuri, echipamente de izolare termică, umbrare, perdele de camuflaj pentru a ascunde tabăra, aragaze sau sobe portabile, încărcătoare de baterii solare sau cu dinam, ofertele sunt nenumărate și includ tot ce este nevoie pentru a stabili adevărate tabere permanente la prețuri și calitate mai mult decât acceptabilă.

Supravietuire: retragerea in natura - echipament padure
Pentru a putea sta mai multe zile în pădure, este necesar să ai un echipament specific

Sistemele de comunicare

Acestea sunt exact cele pe care le-am propus în articolul ”Manual de supraviețuire în caz de urgență de evacuare/refugiere”, cele care să ne permită să avem surse de informații credibile pe tot parcursul șederii noastre în natură.

Medicamente

Trusa medicală ar trebui să includă medicamente în funcție de cât de lungă estimezi că va fi necesară șederea departe de casă.

Apărare

Capitolul cunoștințelor și a echipamentelor pentru apărare nu îl vom detalia, așa cum nu vom detalia nici subiectul vânătorii. În funcție de alegerile individuale, fiecare trebuie să evalueze echipamentele care sunt mai potrivite. Generic vorbind, pentru animale sau persoanele nearmate, noi am recomanda purtarea unui spray de autoapărare și petarde/artificii păstrate într-o pungă ermetică.

Apă

Apa este resursa cea mai importantă pentru supraviețuirea noastră în natură. În consecință, indicăm să ai/aveți ambalaje pentru a o colecta, transporta și stoca. Vă recomandăm să alegeți locația ținând cont de prezența unui izvor la distanță mică, dar nu lângă voi fiindcă veți atrage un flux constant de animale și probabil și de persoane. Vă recomandăm, de asemenea, să evitați bidoanele de apă foarte rigide și lucioase și recipientele de sticlă pentru transport. Gândiți în avans un sistem potrivit pentru stocare, cum ar fi recipientele pliabile din material plastic opac special concepute pentru lichide, cu robinet, și care să aibă o capacitate mare. Astfel se ușurează mult sarcina stocării de apă. Există și găleți pliabile din silicon. Acestea sunt foarte practice și îți permit să transporți un ambalaj de mare capacitate în interiorul rucsacului.

Potabilitatea apei poate să fie o mare problemă, așadar îți recomandăm să achiziționezi pastile purificatoare de apă și un filtru de apă pentru camping.

Foc

Focul devine combustibilul principal pentru gătire, încălzire și multe alte sarcini din cele pe care trebuie sa le faci în mediul sulbatic, așadar îți recomandăm să acorzi o atenție specială și acestui element. Există nenumărate tutoriale pe internet care explică diferite sisteme și le poți găsi pe cele mai potrivite pentru tine. Îți recomandăm însă să ai mai multe alternative și să nu îți bazezi toată strategia pe o singură formă de a aprinde, a conserva, a colecta sau a stoca materialele necesare pentru aprindere etc. Îți recomandăm să ai măcar o mică prelată subțire sub care să protejezi lemnele. Păstrarea lemnului uscat poate deveni un coșmar în anotimpurile ploioase și nu numai. Evident, pentru a putea face focul, vei avea nevoie și de un echipament specific pentru secționarea lemnului, cum sunt securi, preferabil mai mici pentru a fi transportate mai ușor, fierăstrău etc.

Adăpost

Cel mai potrivit și simplu adăpost este un cort obișnuit protejat de animale, atunci când nu ai o căsuță sau cabană, cortul îți  permite si să muți tabăra ușor în caz de nevoie. Pentru o ședere scurtă și un număr foarte mic de oameni, există corturi lejere doar pentru dormit. Pentru șederi mai lungi sau un număr mai mare de oameni, propunem corturi cu antreu care permite și anumite activități în interior în zilele ploioase. 

Sisteme de iluminare

Pentru iluminare, trebuie sa te gandești la două linii diferite: una fixă și una mobilă. Cea fixă se poate obține prin sisteme de luminițe cu led-uri asemănătoare cu cele care se pun pe pomul de Crăciun, care funcționează cu baterii, un consum minim și pot crea o iluminare foarte eficientă. Acestea sunt înșirate pe un cablu și cuprind mai mulți metri, având mici led-uri pe toată lungimea cablurilor. Al doilea sistem, cel mobil, ar implica frontale și lanterne. Pentru amândouă sistemele propunem un încărcător de baterii solar. Apropos, recomandăm ca toate echipamentele, inclusiv radioul, să aibă baterii reîncărcabile de aceeași mărime.

Ustensile și elemente de stocare

Îți recomandăm să ai cu tine elemente care să-ți permită organizarea ustensilelor, cantitatea de elemente pe care le vei aduna. În cazul unei șederi mai lungi, este nevoie de mai multe, iar într-un cort este complicat să fie ținute toate ordonate și organizate. De la elemente pentru cules la ustensile de gătit, trecând pe la haine sau vase și tacâmuri este nevoie de un sistem de organizare. Îți recomandăm lădițe pliante de plastic, ușor de transportat și foarte încăpătoare. Acestea se pot găsi de vânzare în unele supermarketuri chiar la casă, dar sunte alte magazine mai specializate pe depozitare ce pot oferi o diversitate îna cest sens. În cazul vieții în pădure, umiditatea întotdeauna reprezintă o problemă și îți recomandăm să ai pungi ermetice cu sistem de vidare pentru stocarea hainelor, prosoapelor, păturilor, sacilor de dormit etc.. Totodată, îți recomandăm să folosești lădițele pentru a stoca alimentele suspendate departe de rozătoare. Trebuie să ții cont de elementele pentru gătit care ocupă foarte mult spațiu, cele mai importante find: un tocător, cuțit, strecurător, oală, cratiță, linguri de lemn, oală și cratiță pentru gătit direct la foc, ceea ce înseamnă că trebuie să fie fără mânere de plastic. Le recomandăm pe cele din fontă, grele, dar de încredere.

Supravietuire: retragerea in natura - camping
Echipament de camping și menținerea stării mentale

Alimente

Alimentele sunt sursa noastră principală de energie și poate reprezenta și sursa noastră principală de probleme! Așadar, își recomandăm să alegi alimente echilibrate, în conserve, deshidratate, vom pune accent pe mezeluri sau pește uscat sau afumate, legume la cutie, fructe deshidratate, ciuperci deshidratate, suplimente vitaminice (capsule sau pastile efervescente), leguminoase (fasole, linte, năut), orez, făină și drojdie uscată. Toate elementele care degajă miros ar trebui să fie vidate în prealabil, adică înainte de a le transporta în pădure. Două lucruri nu prea găsim în natură: făină și grăsime, așa că-și recomandăm să pui accent pe cea din urmă, pregătindu-ți un stoc mai mare de grăsime, preferabil să fie diversificată și de calitate: ulei de măsline, de nuci, de sâmburi de struguri sau ulei de floarea soarelui high-oleic.

Supravietuire: retragerea in natura - gatirea ciupercilor
Pentru a beneficia de conținutul nutritiv ale ciupercilor, acestea trebuie gătite (poți citi AICI mai multe despre acest subiect)

Hrana sălbatică

Acesta este un factor foarte important dacă șederea se poate prelungi timp de câteva săptămâni/luni. În cazul în care ar trebui să ajungem să ne refugiem în natură, înseamnă că șederea la oraș este una nesigură, iar aprovizionarea cu alimente este, de asemenea, nesigură. Pe de altă parte, în cazul oricărui conflict, lanțurile de distribuție a hranei proaspete sunt primele care cedează. Toate războaiele din ultimele zeci de ani au demonstrat importanța vitală de a cunoaște elementele din flora spontană. În cazul conflictelor, culturile și animalele sunt cele mai vulnerabile. Acestea suferă imediat din cauza efectului pe care îl au războaielor. În schimb, flora spontană își continuă cursul și produce roade, indiferent dacă există sau nu conflicte. Culesul din flora spontană ar trebui să fie o materie predată de la vârste fragede în școli, fiind baza supraviețuirii noastre ca specie. Îți reamintim că elementele din flora spontană sunt mai hrănitoare decât cele din agricultură/zootehnie. Timp de 400 000 de ani am fost culegători și nu ne-a mers atât de rău. Acum, în doar 200 de ani, am uitat cum și ce să culegem și trăim depinzând de câteva corporații care ne furnizează hrana. Îți recomandăm să înveți să-ți obții propria hrană și să transmiți și tu mai departe generațiilor tinere aceste cunoștințe, așa cum s-a facut de când lumea. A fost și va fi în continuare cea mai bună moștenire posibilă.

Supravietuire: retragerea in natura - cules de ciuperci
Culesul de ciuperci – o abilitate foarte importantă, deoarece acestea reprezintă o sursă importantă de nutrienți, putând fi găsite în cantități mari

Echipamentele pentru cules

Coșurile de nuiele și plasele de bumbac reprezintă recipientele potrivite pentru cules, dar ar trebui să mai ai și un briceag de ciuperci și ghiduri de identificare. Recomandăm plasă/grătar pentru a pune la deshidratat ciupercile și plantele culese, borcane cu capace noi sau pungi cu zip pentru a le stoca după deshidratare.

Plecatul în pădure nu este ceva atât de ușor precum pare și este foarte important să ne pregătim din timp pentru a putea valorifica această variantă. Noi considerăm că este foarte important să ne putem descurca în mediul sălbatic. Tu ce părere ai?

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Poți învăța mai  multe despre grădina ecologică din cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect Curs de grădinărit ecologic.

Poți învăța mai multe despre plante și ciuperci sălbatice comestibile și cum să le culegi singur din flora spontană la cursul pe care îl avem dedicat acestu subiect Curs de culegător din flora spontană (Foraging).

De asemenea, ne ocupăm și cu proiectare în ecologic, astfel te putem ajuta să-ți amenajezi spațiul după nevoile tale.