Conifere – specii și precauții

În primul articol despre ajutoarele veșnic verzi am prezentat elementele din conifere ce pot fi folosite în scopuri medicinale.

Familia rășinoaselor tipice include pinul, molidul, bradul, cedrul adevărat (Cedrus spp.), bradul Douglas și laricea (Sibley, 2009). De obicei, diferite specii din același gen sunt medicinale și au proprietăți similare. 

Rășinoasele tipice

Pinul strob (Pinus strobus)

Pinul strob acoperă nord-estul Statelor Unite, unde este nativă, dar se întâlnește și la noi în țară, introdusă atât în cultură, cât și în scop ornamental. Are conuri relativ lungi și ace mai lungi decât pinul silvestru, care cresc în mănunchiuri de cinci. Sunt bogate în vitamina C, bioflavonoizi și fenoli, precum și în substanțe aromatice. Scoarța internă de pin strob este bogată în proantocianidine antioxidante.

pin- ajutoarele veșnic verzi
Pinus sp.

Rășina pinului poate fi aplicată pe răni pentru a le dezinfecta și a extrage așchiile. Acționează ca un antiiritant, stimulând fluxul sanguin și răspunsul imun (inclusiv inflamația), iar așchiile ar trebui să iasă singure în 48 de ore.

Pinii sunt, de asemenea, sursa de terebentină și gudron de pin, iar lemnul este folosit pentru cherestea. În epoca colonială, pinii strobi extrem de înalți și groși erau marcați cu o săgeată drept „Pinii regelui”, rezervați fiind pentru catargele marinei regale.

Specii similare: Pinul strob este asemănător din punct de vedere medicinal cu alte specii de pin, cu bradul, tsuga (Tsuga canadensis), molidul și bradul Douglas. 

Tsuga canadensis

Aceasta este tot o specie originară de pe continentul american de nord, la noi introdusă doar în scop ornamental. Diverse preparate (ulei sau extracte hidroalcoolice) se găsesc în farmacii cu plante. 

Atenție să nu o confundați cu tisa, care este otrăvitoare! Se pot deosebi ușor după fructe, tisa având bobițe roșii, pe când tsuga are conuri mici. 

Bradul (Abies alba)

Bradul crește în pădurile de la noi, formând arborete pure sau în amestec cu alte specii. Brazii au conuri verticale care se dezintegrează odată ce se maturizează, vezicule de rășină vizibile sub scoarță și ace scurte care pot sta plate sau curbate, dar nu au forma pătrată și vârful ascuțit al molidului, caracteristic acelor de molid. 

Pe lângă această specie se pot utiliza în mod similar și alte specii: bradul alb de Colorado (A. concolor), bradul de Normandia (A. nordmanniana), precum și un văr din familia pinilor, bradul Douglas (Pseudotsuga). 

crenguțe de brad- ajutoarele vesnic verzi
Abies alba

Molidul (Picea spp.)

Molidul este o specie foarte răspândită la noi în țară și la fel de populară din punct de vedere medical ca bradul. Molidul are ace cu patru fețe și vârf foarte ascuțit, înțepător. Rășina de molid a fost de obicei mestecată ca gumă în anii 1800. Speciile de molid utile includ molidul roșu (P. abies), molidul alb (P. glauca), molidul înțepător (P. pungens). 

conuri de molid- ajutoarele veșnic verzi
Picea spp.

Specii utilizate cu precauție

Ienupărul (Juniperus communis) este o altă specie reprezentativă pentru ajutoarele verzi, care se mândrește cu cea mai mare utilizare medicinală comercială. La noi se întâlnește spontan în regiunile montane, formând deseori asociații întinse. Acele sunt dispuse în verticile de câte trei, a căror latură este albă, iar conurile sunt modificate, sub formă de boabe de culoare albastră. Fructele sunt dulci, ușor astringente, aromate și puțin mai, bogate în uleiuri volatile și terpene. Tribul Navajo din America de Nord adăuga cenușa obținută prin arderea frunzelor de ienupăr la diverse rețete, pentru a crește conținutul de nutrienți – în special calciu, fier și magneziu. 

Frunzele și fructele de ienupăr sunt arse pentru a curăța negativitatea și „vibrațiile proaste”, protejând în același timp spațiul personal sau sacru.

ienupăr- ajutoarele veșnic verzi
Juniperus horizontalis – folosit în scop decorativ

Siguranță

  • Curele cu ienupăr nu trebuie să depășească 6 săptămâni pe an.
  • Uleiurile esențiale de ienupăr pot irita și deteriora rinichii și nu trebuie utilizate pe termen lung sau de către persoanele cu afecțiuni renale.
  • Nu este recomandat în timpul sarcinii.

Dacă te pasionează culesul de plante din flora spontană și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.