refugiatii - niste pioni ai marilor puteri obligati sa faca apel la evacuare

Manual de supraviețuire în caz de urgență: evacuare/refugiere

Zice o vorbă românească cum că pe ploaie și pe dracul nu trebuie să-i chemi niciodată, că vin ei singuri! Ei bine, așa ceva se întâmplă și cu catastrofele naturale sau cu războaiele. Anumite situații, foarte rare, pot ajunge să ne transforme viața într-o manieră bruscă și imediată, ajungând la punctul de a fi nevoie să ne părăsim domiciliile temporar, și să ajungem la nedoritul statut de evacuați sau de refugiați. Indiferent că este vorba de o evacuare coordonată a autorităților sau că implică fuga cu mașini personale sau chiar pe jos, întotdeauna experiența este una traumatizantă, încărcată cu mult stress și frică și care presupune, bineînțeles, și un oarecare risc. Așadar, este necesar să existe un plan bine făcut, iar pregătirea să fie cât mai detaliată înainte de a ne părăsi domiciliile, dacă o permit condițiile externe.

Când să îți pregătești bagajul?

Chiar ieri vorbeam cu o prietenă care a primit refugiați din Ucraina, iar ei povesteau că au avut doar 30 de minute pentru a părăsi casa din momentul în care au primit notificarea de evacuare și până când pleca transportul. Așadar, în 30 de minute să organizezi bagajele și familia, în timp ce ești un sac de nervi, va face să-ți fie imposibil să îți aduci aminte de tot ceea ce trebuie inclus. Idealul este ca bagajul să fie deja pregătit, cu excepția hainelor. De obicei, hainele sunt primele lucruri pe care le punem într-un bagaj atunci când plecăm de acasă, dar în cazul unei evacuări acestea reprezintă elementul cel mai puțin important din bagajul respectiv. De asemenea, de obicei, încărcăm bagaje foarte mari ce includ cantități mari de haine, cum ar fi pentru o săptămână, și pentru toți membrii familiei, cărând astfel volume foarte mari și greutăți care ne încurcă. 

Cum ar trebui să fie făcut bagajul când vorbim despre evacuare?

Indiferent că plecăm cu mașina sau pe jos, că suntem evacuați de autorități sau că pornim la drum fără indicații sau neînsoțiți, nu avem certitudinea locului unde vom ajunge, și nici când. În consecință, trebuie să fim cât se poate de flexibili. Bagajele obișnuite pe care le folosim atunci când mergem în concedii sunt foarte încăpătoare și rezistente, dar nu sunt comode. Din acest motiv, aeroporturile sunt pline de cărucioare. Dacă ai încercat deja să duci un bagaj în mână sau să-l tragi cu rotițele pe asfalt sau pe pământ, știi deja că este foarte greu de transportat. Obervăm în conflictul ruso-ucrainian oameni încărcați cu bagaje mari și pătrățoase, trase pe asfalt kilometri în șir.

Bagajele trebuie înlocuite cu rucsacuri, iar acestea să fie cât se poate de mici. Idealul este să avem mai multe piese mici în loc unuia mare. Rucsacul trebuie pregătit pentru fiecare membru al familiei, eventual un rucsac mare pentru un adult care să conțină și anumite componente mai grele sau mai voluminoase, iar pentru cei mici sau care nu sunt prea în forță, rucsacurile să fie și ele mici și ușor de transportat pe o distanță mai lungă.

Rucsacurile pentru drumeții sunt foarte potrivite. Le găsim, de obicei, între 10 și 70 litri și sunt rezistente, încăpătoare și pot fi pliabile, ceea ce ne permite să le băgăm și unele într-altele dacă nu mai avem nevoie de ele. Acestea reprezintă un echipament care nu ne încurcă în casă, fiindcă le putem folosi în ieșirile obișnuite în natură sau în oraș, majoritatea fiind echipate cu o husă impermeabilă și sunt ergonomice, comode, cu sisteme care permit eliminarea transpirației destul de rapid si au diverse chingi si agățătoare pentru a putea adăuga diferite componente. Așadar, acestea reprezintă bagajul care se pretează atât la o plecare cu mașina, cât și la o eventuală părăsire a mașinii și continuarea călătoriei pe jos, pentru asta fiind făcute. Să ținem cont că într-o situație de conflict în care se provoacă o evacuare sau ieșirea populației dintr-o dată, de obicei mașinile rămân blocate din diferite motive, oamenii conduc repede și sunt stresați. Acest lucru conduce la producerea de accidente, accidente neasistate de autoritățile care au alte probleme mai importante de gestionat.

Fata plecand la drum cu rucsacul in spate
Bagajul potrivit în cazul unei evacuări este rucsacul

Când este momentul să pleci din locuință?

Într-un articol anterior, Manual de supraviețuire în caz de urgență: primele trei zile, povesteam de ce este cel mai bine să aștepți trei zile, dar asta nu este întotdeauna valabil. Uneori nu este timp de așteptat, deoarece amenințarea poate veni cu caracter de urgență și poate fi necesar să ieși din casă imediat.

Momentul plecării este bine să fie legat de unul sau mai multe evenimente care să fie dezbătute în familie, ex. când pică rețeaua electrică, când se termină apa din casă, când ambasadele retrag personalul diplomatic etc. Fiecare familie ar trebui să cunoască care este momentul în care trebuie să se adune pentru a pleca din casă. Asta va conduce la o alegere clară și senină în ceea ce priește momentul și vă va ajuta să-l acceptați mai bine când va ajunge clipa respectivă.

Pentru a defini momentul exact, este necesar să te bazezi pe informații externe, așa că va trebui să ai pregătită o listă de resurse informative de încredere, atât naționale, cât și internaționale. 

Ce ar trebui să conțină kit-ul de evacuare și cum să-l pregătești?

bani

banii ar trebui să fie schimbați în câteva monede diferite. Considerând contextul geo-politic al României, monedele potrivite ar fi: lei, euro și forinți. Banii trebuie să fie împărțiți în mai multe pachete și să fie purtați de diferiți adulți sau în locuri foarte separate pentru siguranță. Dacă pregătirea se face din timp, atunci o parte din bani pot fi chiar cusuți în interiorul unuia dintre bagaje, într-o pungă vidată pentru a evita umiditatea. În cazul despre care vorbim, cel de urgență, banii trebuie considerați pentru două întrebuințări diferite: 1. ieșirea din țară și călătoria până la locația aleasă și 2. supraviețuirea acolo o perioadă. În cazul în care apar anumite conflicte, băncile nu sunt operative, iar lichiditatea este foarte redusă. E de preferat să evitați să călătoriți cu cantități enorme de bani. Dacă credeți că este foarte probabil să călătoriți, puteți deschide conturi în care să depozitați banii în bănci din zonele în care vreți să călătoriți sau în bănci care să funcționeze la nivel global. Puteți considera și posibilitatea de a avea o cantitate de bani în monede virtuale.

bijuterii

În perioade belice și în cele în care este prezent haosul, banii pot ajunge să aibă foarte puțină valoare, dar bijuteriile să fie acceptate. Recomandăm să le luați cu voi sau, inclusiv, să investiți o parte din bani în articole de aur sau de argint. O foarte bună opțiune sunt monedele emise de BNR în aur. Acestea sunt monede comemorative care au o valoare atât în lei, cât și în aur.

apă

Trebuie cosiderați măcar 4 litri de apă / persoană pentru minim trei zile, în ambalaje ușoare care să poată fi aruncate când conținutul a fost epuizat. Probabil aceasta este cea mai mare greutate pe care va trebui s-o transportați, dar este foarte important să nu plecați de acasă fără ea.

mâncare

Aveți nevoie de mâncare uscată / în conserve și neperisabilă, cu altă valoare energetică și termen de valabilitate mare, măcar pentru trei zile. Cel mai recomandate sunt poamele, fructele uscate și sâmburii (alune, migdale, nuci etc.), conserve de carne sau pește.

medicamente

În trusa medicală, pe lângă elementele clasice care se găsesc în orice trusă, adăugați și orice medicament pe care îl administrați cu regularitate. 

comunicație

  • un mic radio cu baterii aferente 
  • un telefon cu încărcător solar sau/și baterie externă încărcată 
  • o listă scrisă cu surse de informație de încredere

documente

  • pașaportul

Acesta este singurul document cu adevarat valoros și important atunci când ieși din țara natală; buletinul este un document strict național care poate să nu mai fie acceptat pe viitor în cazul unei situații de conflictivitate. Trebuie ținut cont și ca pașaportul să fie în vigoare pentru toată perioada estimată de ședere; adică să nu aibă un termen de validitate scurt.

  • buletinul

Este important doar pe teritoriul național în cazul conflictelor severe.

Cerificatele de naștere, asigurările, cartea funciară a bunurilor imobile și a caselor, extrasele conturilor bancare etc., toate aceste documente în afara pașapoartelor trebuie să fie băgate în pungi etanșe și păstrate într-un loc sigur.

haine 

Recomandăm ca întreaga îmbrăcăminte să fie cât se poate de comodă și să se țină cont de următoarele aspecte: lenjerie și haine de corp comode, două-trei perechi de șosete și seturi de lenjerie din bumbac, o pijama, ceva haine groase, căciulă și încălțăminte comodă și rezistentă pentru drumeții, pelerină, mănuși.

igiena

  • șervețele umede 
  • periuță de dinți
  • pieptene
  • pastilă solidă de săpun 

lanternă cu baterii, solară sau cu manetă

brichete, lumânări

cort mic

saci de dormit lejeri

briceag multifuncțional

calatorie cu masina
Evacuarea făcută cu mașina individuală

Dacă evacuarea se face cu mașina personală

Rezervorul mașinii ar trebui să fie umplut cu carburant și să aveți încă două canistre pline care să vă permită să ajungeți cât mai departe posibil fără să trebuiască să umpleți de la pompă pe drum. Actele mașinii trebuie să fie la zi, să aveți făcută cartea verde și tot ce este necesar în caz de accident. De asemenea, trebuie verificat ca cerințele de echipament ale mașinii să fie respectate conform cu reglementările țărilor pe unde vreți să vă deplasați (țineți cont și de vesta reflectorizantă, becurile de schimb etc.).

De multe ori în timpul exodurilor de refugiați, mașinile trebuie abandonate pe drum. Mașinile particulare ajung să fie conduse grăbit și stresat, iar accidentele ajung să fie foarte comune. Serviciile de urgență pot să nu apuce să intervină la toate sau au alte sarcini mai importante de făcut, iar drumurile principale rămân adesea blocate, obilgând pasagerii să continue pe jos. Deci, când plecați de acasă, considerați mașina un avantaj temporar, nu unul definitiv, așa că pregătiți-vă ca și cum mașina ar urma să dispară din ecuație.

Elementele importante trebuie să se afle într-un rucsac, să fie băgate în pungi ermetice sau în caserole, de asemenea ermetice. Umiditatea poate constitui o problemă importantă dacă ajunge la bagaje.

Momentul plecării

Acesta este un moment decisiv în care trebuie să reușiți să fiți calmi și obiectivi, în care toată lumea să știe ce este de făcut și cum. Mai bine mai stați două minute în plus înainte de a ieși decât să dați explicații pe drum.

Unele lucruri importante înainte de a pleca

Fiecare membru al grupului ar trebui să aibă la el, într-o pungă ermetică, hârtii scrise cu indicații clare despre destinațiile vizate, numere de telefon și mail-uri de-ale cunoscuților, numere de urgențe, adrese ale adăposturilor și bunkerelor apropriate.

Poți accesa AICI lista bunkerelor din România:

Fiecare membru al grupului trebuie să știe care sunt următoarele două puncte de întâlnire, care este desfășurarea traseului și când vreți să ajungeți în fiecare poziție. Nu vă bazați toată coordonarea pe un singur individ, ci discutați si memorați toti traseul și scopurile drumului.

Cuplu de refugiati

Va urma…

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai  multe despre grădina ecologică din cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect Curs de grădinărit ecologic.

Poți învăța mai multe despre plante și ciuperci sălbatice comestibile și cum să le culegi singur din flora spontană la cursul pe care îl avem dedicat acestu subiect Curs de culegător din flora spontană (Foraging).

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

De asemenea, ne ocupăm și cu proiectare în ecologic, astfel te putem ajuta să-ți amenajezi spațiul după nevoile tale.