Manual de supraviețuire în caz de urgență: primele trei zile

Situațiile de criză sau de urgență pot apărea oricând, iar atunci când apar, acestea nu ne dau timp de răspuns. O scurgere de substanțe chimice în apropiere, un tren încărcat cu deșeuri radioactive ce se răstoarnă, un accident într-o mină/centrală, o furtună incredibil de violentă, o rachetă cu produse chimice sau bacteriologice sau, după cum se poate vedea chiar în zilele acestea: un atac-surpriză din partea altei țări care încearcă să ne cucerească ne poate prinde într-o situație delicată.

Și pentru a te putea pregăti din timp pentru eventualele situații de gen, ne-am gândit să îți pregătim o mică listă cu ceea ce ar trebui să ai acasă pentru a aștepta la adăpost, singur sau cu familia ta, pentru o perioadă de trei zile în caz de nevoie.

Multe dintre evenimentele mai sus menționate, care deși par a fi puțin probabile, pot să distrugă lanțul de furnizare de alimente sau de elemente de primă necesitate de care tu și familia ta vă bucurați cu regularitate. De asemenea, acestea pot să contamineze aerul sau apele pe o perioadă nedeterminată de timp și să te aducă într-o situație de totală vulnerabilitate.

Inclusiv o pană de curent totală timp de câteva zile poate să îți creeze foarte multe probleme, cum s-a întâmplat, de exemplu, în recentul conflict Rusia-Ucraina, unde se pot remarca probleme de aprovizionare și prețuri la electricitate atipice, din cauza faptului că gazul se folosește în centralele cu ciclul combinat pentru a produce electricitate. Să înceapă împărțirea raționată a energiei ar putea să schimbe radical forma noastră de viață, chiar dacă crezi că viața ta nu se poate schimba.

După ce se întâmplă un dezastru de acest tip, echipele de salvare sau autoritățile competente ar putea să nu ajungă până la locația ta decât după câteva ore sau, inclusiv, după câteva zile. Așadar, este important să fii pregătit astfel încât poți rezista în condiții de siguranță până când aceștia pot să ajungă la tine și la familia ta.

Odată ce dezastrul s-a produs, nu vei avea timp de cumpărături și de alte pregătiri, deci este de dorit să te fi organizat de dinainte cu toate cele necesare.

peisaj distrus de calamitate

De ce să rămâi în casă?

Recomandarea noastră este să eviți să fugi din casă, chiar dacă acesta este primul instinct. Trebuie să fii foarte sigur de ceea ce se întâmplă și că măsurile de supraviețuire pe care le aplici sunt într-o direcție potrivită. Din această cauză, considerăm că este mai inteligent să te adăpostești corespunzător aceste trei zile până vei fi convins de ceea ce trebuie să faci mai departe. De asemenea, îți aducem aminte să ții cont de faptul că, în astfel de situații, calmul poate reprezenta jumătate din șansele pe care le ai de a-ți proteja familia.

Acest articol face parte dintr-o mică colecție cu care vom crea o broșură de supraviețuire în cazuri de urgență. În acest prim articol tratăm forma de pregătire pentru a putea rămâne închis/și acasă pe o perioadă de trei zile.

De ce să rămâi acasă timp de trei zile?

Trei zile este perioada medie de răspuns la calamități din partea unei societăți moderne. În primele ore, și chiar zile, totul este, de obicei, prea haotic și necontrolabil. Informațiile sunt confuze, serviciile de urgențe sunt copleșite, cabinetele politice de urgență încep să se întâlnească și să definească strategii. În perioada aceasta de trei zile, idealul este să ne închidem în casă și să așteptăm până când indicațiile vor fi clare, astfel încât să putem decide ce anume trebuie să facem în continuare: să continuăm să rămânem închiși, să ne deplasăm spre o altă zonă mai sigură etc.

Ce este necesar pentru a putea sta în casă 3 zile?

pregatiri necesare in caz de urgenta
Pregătiri necesare în cazuri de urgență

izolarea adăpostului

Dacă tipul de catastrofă care ne trimite la adăpost se face prin aer sau prin apă (ex. erupția unui vulcan cu cenuși foarte lejere, care umple aerul) ceea ce trebuie făcut este ca spațiul de locuit să fie cât mai ermetic închis. Pentru asta, este necesar un tub de silicon și un tub de spumă de poliuretan expandabil, care să fie nedeschise și pe care le putem depozita acolo unde ne stocăm, de obicei, sculele și ustensilele de bricolaj. Cu ele vom izola corespunzător toate fluxurile de aer sau apă ale casei.

Se poate ține cont și de faptul că un mic cort pus în mijlocul casei sau al adăpostului poate reprezenta o izolare extra în caz de anumite amenințări.

mâncare 

Stocarea mâncării pentru trei zile într-un adăpost sau casă este relativ simplu de făcut; orice locuință are, de obicei, deja un stock de mâncare care să ajungă pentru trei zile.

În cazul deplasării spre un adăpost care nu este locuință, accentul trebuie pus pe conserve și alimente care să nu trebuiască gătite. Pâinea proaspătă se termină repede, așa că îți recomandăm să ai tot timpul acasă și pâine uscată și feliată, precum este cea prăjită care se poate găsi pentru aperitive, pâine ce are termen de expirare îndelungat.

apă

Un adult cu activitate normală consumă 2.5 litri de apă pe zi. Recomandarea noastră este să stochezi apa pentru aceste trei zile, considerând 5 litri de apă pentru un adult/zi, 2,5 pentru băut și restul pentru gătit și igienă.

Serviciile de apă potabilă care ne par atât de comune sunt, de fapt, foarte vulnerabile la orice fel de catastrofă, iar lipsa apei este de obicei cea mai mare problemă în fața situațiilor de dezastru natural sau social.

informație

Să fii informat este la fel de important precum este sa fii hrănit, așadar recomandăm să se pună un accent special pe două elemente: un telefon și un radio.

Telefonul îl poți accesoriza de pe acum cu o baterie externă solară sau/și o baterie externă reîncărcabilă, pe care să le păstrezi tot timpul încărcate. Prin SMS și apeluri telefonice poți păstra legătura cu exteriorul și să obții informații în continuare în cazul în care ar pica sistemele de internet și sateliții.

radio 

Acesta este un element de nelipsit! Îți recomandăm un mic radio portabil pe baterii care să cuprindă și lungimi de undă lungi, unul nou, fără baterii în el, dar pentru care să ai două seturi de baterii potrivite.

Acest radio îți va putea furniza informații de la mii de km dacă este necesar. Trebuie evitat stresul cu orice preț, iar informațiile sunt vitale pentru asta.

căldura

Sistemele de încălzire care depind de rețele private, precum cele de gaz și curent, sunt foarte vulnerabile la catatrofe naturale sau la situații de urgențe și este important să avem sisteme alternative de încălzire cu lemne sau să avem echipamente de izolare alternative.

În cazuri de frig extrem și fără încălzire, recomandăm să se monteze un mic cort în interiorul adapostului care să permită o mai bună izolare.

lumina

După cum am menționat deja, rețelele de curent sunt vulnerabile, iar pentru a ne asigura iluminarea necesară, o lanternă cu baterii poate fi o opțiune potrivită de suplinire a nevoilor, dar care să nu aibă bateriile în interior, și două pachete de baterii potrivite + un pachet de lumânări precum cele de la biserică, protejate, pentru care să avem două brichete noi.

echipamente de urgență

Recomandăm să ai întotdeauna în locuință un stingător și o trusă medicală complet echipată, și să ții cont să incluzi medicamente potrivite în cazul în care ai pe cineva cu boli cronice care trebuie să ia o medicație specifică.

liderat

Chiar dacă pare o nevoie secundară, aceasta poate să fie determinantă în situații de urgență și să fie factorul care face diferența dintre succes sau eșec. O persoană din familie ar trebui să-și asume rolul de a pregăti, a supraveghea și a se ocupa de revizuirea recurentă a echipamentului de urgență și de păstrarea calmului odată început acest proces.

Recapitulare: 

Echipamentul de bază pentru a te adăposti corespunzător într-o situație de urgență, pentru 3 zile, ar fi următorul:

  • un tub de silicon cu pistol
  • un tub de de spumă de poliuretan cu aplicator
  • conserve și pâine cu termen de valabilitate lung
  • 15 l. apă de persoana
  • un mic radio cu baterii aferente
  • un telefon cu încărcător solar sau/și baterie externă încărcată
  • un mic cort în care să încapă toată familia
  • lanternă cu baterii
  • lumânări
  • 2 brichete noi
  • stingător 
  • trusă medicală

Deși, în proiectul nostru, atenția nu este explicit pusă pe supraviețuire (survival), am mărturisit în nenumărate rânduri că noi credem faptul că vremurile ce vor veni nu vor fi foarte diferite față de cele trecute, dar că vor fi foarte diferite față de cele prezente. Aceasta a fost, de fapt, întotdeauna motivația noastră de bază în alegerea tematicii cursurilor pe care le-am creat. Totuși, credem că situația actuală – evident facem referire la războiul din Ucraina – cere să ieșim măcar un pic din zona noastră de confort și să facem seria aceasta de articole pentru a împărtăși ceea ce noi facem cu regularitate pentru a ne pregăti în caz de orice eventualitate.

Profităm, de asemenea, să amintim faptul că stilul de viață pe care îl avem în prezent este unul nesustenabil din punct de vedere al resurselor și, ca atare, nu o să poată fi menținut mult timp sub forma aceasta. Să fim pregătiți cu unelte și abilități care să ne permită să fim mai rezilienți nu poate fi decât în avantajul nostru! Nouă nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să te îndemnăm să înveți cât mai mult despre natură și despre cum să lucrezi cu ea în avantajul tău, iar asta o propunem și ca pe o formă de a face față viitorului schimbător pe care l-am putea avea cu toții.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre ciuperci și despre plante sălbatice la cursurile pe care le avem dedicate acestui subiect: Curs de ciuperci sălbatice comestibile și Curs „Culegător de plante sălbatice comestibile”.

Poți învăța mai  multe despre grădina ecologică din cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect Curs de grădinărit ecologic.

Dacă îți dorești să citești mai multe despre grădinăritul ecologic, îți recomandăm cartea 12 luni în grădină.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă îți dorești să ai un determinator de plante și animale pe care să-l folosești la ieșirile tale pe teren, îți recomandăm cartea Determinator de plante și animale.