Lycoperdon utriforme tras la tigaie

De ce să mănânci ciuperci

Ciupercile, deliciul papilelor gustative

Alimente limitate în trecut la un număr mic de cunoscători, ciupercile sunt privite azi ca o minune gastronomică și nutrițională la îndemâna tuturor. Datorită cursurilor de culegători de ciuperci și ofertei în creștere a ciupercilor în comerț, aceste organisme își fac din ce în ce mai des loc în farfuriile noastre, spre deliciul papilelor gustative și umplând de sănătate mesele. Așadar, de ce să mănânci ciuperci?

Ce sunt ciupercile?

Ciupercile sunt organisme care fac parte din Regnul Fungi, adică n-au nimic de-a face cu plantele! de fapt, acestea sunt mult mai apropiate de regnul animal decât de cel vegetal. De altfel, să le consideri vegetale este prima greșeală pe care o poți face atunci când vine vorba de folosirea lor gastronomică. Ciupercile nu sunt plante, nici din punct de vedere nutrițional, nici structural, de aceea forma în care le poți găti este total diferită față de cea în care pregătești legumele.

Ce beneficii îți aduc ciupercile și de ce să mănânci ciuperci?

Ciupercile sunt foarte sănătoase, din mai multe puncte de vedere:

Aminoacizi

Ciupercile conțin toți aminoacizii esențiali, substanțe absolut necesare pentru buna funcționare a organismului tău și pe care ciupercile le conțin. Aceste substanțe nu pot fi produse de corp și ca atare ai nevoie să le primești prin intermediul alimentelor pe care le consumi.

Minerale

Ciupercile conțin cantități foarte mari de minerale și de metale de care ai nevoie, precum zinc, fier, cupru etc. Probabil că acest conținut în minerale este cel mai mare aport nutrițional pe care ciupercile ți-l oferă. 

Proteine

Ciupercile conțin proteine în procente destul de asemănătoare cu carnea, și atunci când gătești ciuperci este bine să fii conștient de acest lucru. 

Grăsimi

Ciupercile sunt hipocalorice, ideale în dietele de slăbire datorită conținutului lor foarte redus în grăsimi; totuși, puțina grăsime care se regăsește în ciuperci este de o calitate excelentă. 

Vitamine

Ciupercile conțin o mare cantitate de vitamine, dintre care provitamina D și cele din complexul B, inclusiv B12 în cantitate mare. 

Tocana cu sos de Sherry de Lactarius deterrimus (rascov)
Tocană de Lactarius deterrimus (râșcovi) cu sos de Sherry

Când să mănânci ciuperci?

Așa cum am arătat mai sus, ciupercile sunt alimente cu un conținut mare de proteine, asemenea cărnii și, ca atare, digestia lor poate fi greoaie. Acest aspect te poate condiționa în ceea ce privește momentul din zi în care este potrivit să le consumi. 

Contrar credinței populare, ciupercile sunt potrivite pentru mesele consistente ale zilei, și nu pentru cele lejere. Îți recomandăm să eviți consumul de ciuperci târziu sau atunci când preferi o masă lejeră. 

Câte ciuperci poți să mănânci?

Deci, dacă ciupercile sunt greu de digerat și au și un conținut foarte mare de fibre, sunt suficiente motive pentru care nu îți recomandăm mese copioase doar pe bază de ciuperci. Totuși, datorită faptului că sunt atât de sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional, recomandarea noastră este să mănânci ciuperci de câteva ori pe săptămână, des dar puțin. O porție de 200 de grame de ciuperci (cântărite în stare proaspătă) este suficient pentru a-ți satisface și pofta, și aportul nutrițional.

Sauté de Coprinus comatus, Wok de Lycoperdon perlatum Laetiporus sulphureus in tempura
1. Sauté de Coprinus comatus cu ardei iuți și prune
2. Wok de Lycoperdon perlatum în jardinieră
3. Laetiporus sulphureus în tempura de gorgonzola

Poți să consumi ciuperci crude?

Nu! Ciupercile sunt alcătuite din lanțuri de chitină, adică din materialul din care sunt construite exoscheletele insectelor și care este nedigerabil pentru om. Nutrienții cei valoroși, cei care se ascund în interiorul ciupercilor, sunt de fapt îmbrăcați în microcapsule de chitină, și nu poți să deschizi cufărul lor minunat decât cu ajutorul căldurii, atunci când le gătești. Pe de altă parte, ciupercile pot conține pe suprafața sau în interiorul lor microorganisme dăunătoare, mai ales cele pe care le culegi direct din natură, dar nu numai, așadar ÎNTOTDEAUNA trebuie să gătești ciupercile înainte de a le consuma.

Oricine poate să mănânce ciuperci?

Oricine poate consuma ciuperci, dar, datorită faptului că au o digestie grea, asemenea cărnii, este de preferat să eviți să dai ciuperci copiilor sub 14 luni sau persoanelor cu probleme grave gastrointestinale. 

Poți să faci alergie la ciuperci?

Da! dar nu la „ciuperci” în general. Atunci când vorbim despre ciuperci este ca atunci când vorbim despre plante. Oricine poate avea alergie la orice plantă sau la părți de plante, îndeosebi la fructe. Cu toții cunoaștem alergici la căpșuni sau la piersici, dar nu cunoaștem pe nimeni alergic la toate fructele. Exact la fel se întâmplă și cu ciupercile: oricine poate dezvolta alergie la orice ciupercă, dar nu la toate speciile de ciuperci! Din acest motiv, îți recomandăm să consumi o cantitate mică ori de câte ori încerci o specie nouă de ciuperci, Același principiu se aplică și în cazul copiilor, adică exact cum se face în procesul de diversificare alimentară a bebelușilor. 

Ciupercile, ingredientul ideal pentru dietele vegetariene

Ciupercile sunt un ingredient de nelipsit în dietele vegetariene și ovo-lacto-vegetariene, datorită conținutului mare de nutrienți pe care acestea îl au și care se regăsește, de obicei, în ingredientele de origine animală, rar fiind prezente în alimentele de origine vegetală. Prezența vitaminei B12, un element atât de important pentru bunăstarea noastră, în orice specie de ciuperci, este deosebit de apreciată. B12 este o vitamină pe care o putem stoca în ficat și în creier pe o perioadă lungă de timp, ceea ce ne permite să o consumăm chiar zilnic. 

Ciorbă de burtă cu Pleurotus
Ciorbă de „burtă” cu Pleurotus – ca alternativă vegetariană

Câte specii comestibile de ciuperci există?

Chiar dacă în comerț întâlnim un număr relativ mic de ciuperci, cei care învață să culeagă ciuperci din flora spontană au la dispoziție în România în jur de 200 de specii diferite de ciuperci sălbatice comestibile! De o calitate bună, acestea oferă un evantai enorm de arome, gusturi, texturi și culori care poate să transforme bucătăria ta în totalitate! 

Iată, așadar, de ce să mănânci ciuperci! Și nu uita că proprietățile nutriționale extraordinare ale ciupercilor sunt încă un motiv pentru care și tu poți aprecia zi de zi aceste adevărate minuni ale naturii.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Orice pasiune are nevoie de unelte specifice pentru a o putea face la un nivel cât mai înalt, briceagul pentru ciuperci fiind un element de nelipsit.

Pentru a culege responsabil și în siguranță d.p.d.v. alimentar, îți recomandăm să culegi ciupercile într-un coș de nuiele, astfel încât acestea să fie transportate la aer și să existe și posibilitatea de a împrăștia sporii prin pădure. Avem diverse modele de coșuri.