Auricularia auricula judae urechi de lemn

Cum să gătești Auricularia auricula-judae (urechea de lemn)?

Această ciupercă este una aromată, care oferă un contrast de culoare interesant în orice preparat. Totuși, faptul că prezintă o carne subțire, dar tare (aproape ca un cartilagiu) impune niște limite, iar capacitatea ei de a aduna lichid poate limita din nou.

Auricularia auricula-judae (urechi de lemn)
Auricularia auricula-judae prezintă o carne subțire dar tare

Cum se curăță Auricularia auricula-judae (urechea de lemn)? 

Pentru a colecta această ciupercă, îți recomandăm să folosești un briceag ascuțit și să tai  cât mai aproape de lemn. Apoi, acasă va trebui curățată, eliminând orice parte fibroasă care poate rămâne pe pseudo-piciorul pe care îl poate prezenta uneori sau alte resturi vegetale.

După curățare, îți recomandăm să o ștergi bine cu un prosop umed curat, nu recomandăm spălatul decât atunci când este strict necesar, deoarece această ciupercă absoarbe cu ușurință apa.

Cum poți proceda cu Auricularia auricula-judae (urechea de lemn) în stare deshidratată?

Când ai la dispoziție ciupercile în formă uscată (deshidratată), fie că le-ai cules și deshidratat tu însuți, fie că le-ai cumpărat deshidratate, trebuie sa le pui în apă timp de o oră la rehidratat. Vei putea observa că rehidratarea acestei ciuperci este limitată, rămânând doar parțial hidratată și având o textură lejer mai tărișoară decât poți întalni atunci când aceasta este în stare proaspătă. Acest fapt reprezintă un mare avantaj, deoarece astfel o poți introduce în sosuri, supe sau sote-uri fără a mai absorbi lichid.

Cel mai obișnuit sistem de conservare este deshidratarea. Faptul că are carnea subțire face ca atât procesul de deshidratare, cât și cel de hidratare, să fie unul simplu. Acesta, însă, nu este nicidecum singurul sistem posibil. Această ciupercă se pretează și la murătură sau la păstrare în congelator sau chiar la zacuscă. Nu este, însă, atât de potrivită pentru dulceață, sosuri, sau alte preparate unde se dorește un efect fin sau moale în urma mărunțirii, din cauza texturii pe care o are.

Cum să gătești Auricularia auricula-judae (urechea de lemn)?

Guacamole cu urechi de lemn

Ingrediente pentru un mic aperitiv, pentru 4 persoane:

 • 20 g urechi de lemn deshidratate sau 60 g în stare proaspătă
 • 1 avocado
 • 1 roșie
 • 1 lămâie
 • 2 lingurițe ulei de măsline
 • 1 cățel de usturoi
 • sare
Auricularia auricula-judae ingrediente guacamole
Ingrediente pentru un mic aperitiv de guacamole cu urechi de lemn pentru 4 persoane

Mod de preparare

Ciupercile se pun la rehidratat.

Se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie într-un bol.

Usturoiul se taie cubulețe mici, se amestecă cu zeama de lămâie și se adaugă sare. Se bate un minut pentru a aromatiza sucul de lămâie.

Se adaugă pulpa de la avocado tăiată cubulețe mici. Roșiile, de asemeneam se taie cubulețe și se adaugă la compoziție. Se adaugă uleiul de măsline.

Urechile de lemn se fierb timp de 4 minute. Se pun la răcit și se lasă la scurs, apoi se taie felii și se adaugă la întreaga compoziție. 

Prezentarea se face într-un bol.

Auricularia auricula-judae inggradiente bol mojar
Pregătirea guacamole cu urechi de lemn

Această compoziție are riscul de a ajunge să se marineze și să scoată apa din componente, dar și ca avocado să se oxideze. Din acest motiv, se recomandă ca această rețetă să fie pregătită cât mai aproape de ora mesei, astfel încât s-o putem consuma repede.

Auricularia auricula-judae guacamole urechi lemn prezentarea
Guacamole cu Auricularia auricula-judae

Zacuscă-mozaic cu urechi de lemn și cu pleurotus

Ingrediente:

 • 500 g Auricularia-auricula judae
 • 500 g Pleurotus sp.
 • 700 g ceapă galbenă
 • 500 g ardei gras
 • 5 căței de usturoi
 • 200 ml ulei de măsline
 • 3 foi de dafin
 • piper alb
 • nucșoară
 • cumin
 • sare

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu capac se pune uleiul, foile de dafin, ceapa tăiată în patru sferturi și ardeiul tăiat sub formă de fâșii mari groase de un deget. Se lasă la foc mic, cu capacul pus, până când ceapa ajunge să se transparentizeze.

Se adaugă ciupercile întregi, netăiate, usturoiul și condimente după gust. Se gătește totul cu capac și se lasă la foc mic până când ciupercile pleurotus și-au redus mult volumul și sunt fierte.

Apoi capacul se ridică, se adaugă sarea și se pune la foc maxim, astfel încât să se poată evapora cât de multă apă din compoziție, amestecând des pentru a nu se arde.

După ce s-a evaporat toată apa și începe să sfârâie, se oprește focul, se pune la răcit, se toacă ingredientele și se repun în cratiță, unde se și omogeneizează compoziția. Se completează/corectează condimentele și sarea.

Zacusca se introduce în borcane cu capace noi, lăsând ultimul centimetru necompletat. Capacele se închid fără a forța filetul și se pune la dunstuit timp de 30 de minute. (Pentru a înțelege bine procesul de sterilizare al borcanelor, poți să consulți acest articol de blog.)

Precauții

Auricularia auricula-judae nu are precauții sau condiții speciale de gătit.

___________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre ciuperci la cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect: Curs de ciuperci sălbatice comestibile.

De asemenea, poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Tincturi plante medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de proprietățile medicinale ale ciupercilor, dar nu știi de unde să începi, îți recomandăm Suplimentul natural din ciuperci Cordyceps și Suplimentul natural din ciuperci Chaga.