Speciile care urmează nu sunt nicidecum cunoscute pentru consumul mugurilor, amândouă având fructe comestibile prin care se remarcă. Mugurii de măceș sunt foarte mici, în schimb cei de Mahonie ajung la dimensiuni chiar mari. Iată. așadar, câteva informații despre fiecare dintre ei.
Rosa canina
Măceșul este o specie nativă în Europa, foarte cunoscută datorită fructelor sale deosebite, care pot fi folosite la diverse preparate culinare.
Cum folosim mugurii de Rosa canina?
- Mugurii de măceș nedesfăcuți sunt relativ mici și sunt culeși mai mult în scop medicinal, în special pentru a obține produse contra afecțiunilor aparatului respirator.
- Mugurii ușor desfăcuți, cât să se vadă verdele crud al frunzulițelor, pot fi folosiți ca verdeață de primăvară în diverse preparate culinare care nu necesită pregătire termică, pentru a le păstra bine aroma (brânzeturi, unt, salate, smoothie). Au o valoarea nutrițională asemănătoare fructelor, fiind bogați în vitaminele A, B1, B2, C, E. Mugurii se pot usca și pot face parte din amestecuri de ceaiuri.
*************************
Mahonia aquifolium
Mahonia sau strugurele de Oregon este o specie exotică, originară din regiunile temperate ale Americii de nord, frecvent cultivată la noi prin parcuri și grădini, de unde a evadat și s-a sălbăticit în unele zone ale țării.
Crește sub formă arbustivă, sub formă de tufe dese, înalte de până la 1 m. Frunzele sunt semipersistente, cu marginea spinoasă, iar iarna se colorează în roșu.
În zonele de origine fructele sunt folosite la prepararea gemurilor și siropurilor.
Cum folosim mugurii de Mahonia aquifolium?
- În afara lor, se mai folosesc în cantități mici mugurii floriferi, care apar ca niște ciorchini îngrămădiți în axila frunzelor. Aceștia se utilizează pentru aromatizarea băuturilor sau a sării, în amestecuri de condimente sau creme tartinabile, gustul lor fiind acrișor-amărui.
Mai multe informații puteți citi în acest articol, care aduce informații valoroase despre această specie.
____________________
Ce îți punem la dispoziție?
Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.
Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.
Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.