mugurii comestibili de Rosa canina (maces)

Muguri comestibili: Rosa canina și Mahonia aquifolium

Speciile care urmează nu sunt nicidecum cunoscute pentru consumul mugurilor, amândouă având fructe comestibile prin care se remarcă. Mugurii de măceș sunt foarte mici, în schimb cei de Mahonie ajung la dimensiuni chiar mari. Iată. așadar, câteva informații despre fiecare dintre ei.

Rosa canina

Măceșul este o specie nativă în Europa, foarte cunoscută datorită fructelor sale deosebite, care pot fi folosite la diverse preparate culinare.

Muguri comestibili: Rosa canina (maces)
Muguri de Rosa canina (măceș)

Cum folosim mugurii de Rosa canina?

  • Mugurii de măceș nedesfăcuți sunt relativ mici și sunt culeși mai mult în scop medicinal, în special pentru a obține produse contra afecțiunilor aparatului respirator.
  • Mugurii ușor desfăcuți, cât să se vadă verdele crud al frunzulițelor, pot fi folosiți ca verdeață de primăvară în diverse preparate culinare care nu necesită pregătire termică, pentru a le păstra bine aroma (brânzeturi, unt, salate, smoothie). Au o valoarea nutrițională asemănătoare fructelor, fiind bogați în vitaminele A, B1, B2, C, E. Mugurii se pot usca și pot face parte din amestecuri de ceaiuri.

*************************

Mahonia aquifolium

Mahonia sau strugurele de Oregon este o specie exotică, originară din regiunile temperate ale Americii de nord, frecvent cultivată la noi prin parcuri și grădini, de unde a evadat și s-a sălbăticit în unele zone ale țării.

Crește sub formă arbustivă, sub formă de tufe dese, înalte de până la 1 m. Frunzele sunt semipersistente, cu marginea spinoasă, iar iarna se colorează în roșu. 

În zonele de origine fructele sunt folosite la prepararea gemurilor și siropurilor.

Cum folosim mugurii de Mahonia aquifolium?

  • În afara lor, se mai folosesc în cantități mici mugurii floriferi, care apar ca niște ciorchini îngrămădiți în axila frunzelor. Aceștia se utilizează pentru aromatizarea băuturilor sau a sării, în amestecuri de condimente sau creme tartinabile, gustul lor fiind acrișor-amărui.

Mai multe informații puteți citi în acest articol, care aduce informații valoroase despre această specie.