IncrEdible Foraging: muguri comestibili - Cornus mas (corn)

Muguri comestibili: Cornus mas

Cornus mas (cornul) este un arbore foarte cunoscut care se mai numește și copacul țiganului:

“Zice că Dumnezeu, când a făcut pe oameni, a întrebat pe fiecare soi dintre dânșii ce fel de copac să-i lese pe lume. Țiganul a cerut un copac care să înflorească înaintea tuturora. Dumnezeu i-a ascultat ruga și i-a lăsat cornul, care e cel mai tare, mai vânjos și mai greu lemn după stejar. Și de-atunci cornul se numește și copacul țiganului.” (Artur Gorovei)

Unde crește Cornus mas?

Cornus mas este iubitor de căldură și crește în special pe pantele însorite, în pădurile rare sau la marginea pădurilor, adesea pe soluri calcaroase. Acolo unde întâlnește climate mai calde, începe să înflorească încă din luna februarie. Nu este însă pretențios, poate tolera și umbra deschisă. În ceea ce privește dezvoltarea, crește foarte încet, inelele sale de creștere fiind atât de subțiri încât sunt foarte greu de observat.

incredible foraging: muguri comestibili - Cornus mas (corn)

Cum se poate consuma cornul?

De la Cornus mas se pot consuma frunzele, florile (chiar din stadiul de mugur), fructele și semințele. Mugurii cornului sunt ovoidali, au gust dulce și se pot consuma cruzi, cel mai des fiind folosiți în salate. Mugurii florali dau aromă băuturilor alcoolice sau limonadelor, pot fi folosiți și în amestecuri de ceai, oferind o aromă fructată, înghețată și diverse creme dulci. În cazul ceaiurilor din muguri, este nevoie de aproximativ 20 de muguri pentru o porție.

Mugurii florali și foliari sunt același lucru?

Nu sunt același lucru, cornul are atât muguri florali, cât și foliari. Ei au în comun forma ovoidală și faptul că pot fi consumați, dar mugurii florali apar primii, sunt mai mari decât cei foliari, sferici și pedicelați, în timp ce mugurii foliari sunt alungiți, mai mici, conici și stau depărtați de lujer.

mugure de Cornus mas

Cum se pot consuma frunzele și sâmburii de Cornus mas?

Frunzele se pot consuma crude, în salate, cu brânză sau unt și în smoothie. Este recomandat ca acestea să fie crude pentru gust, deoarece gătite sunt cam fade. Frunzele crude au un gust fructat.

Semințele (atenție! ne referim la propriu la semințe, NU la sâmburi) pot fi prăjite ușor, având o notă vanilată și pot fi folosite în băuturi cu lapte sau smoothie, dacă sunt făcute făină. Colega noastră, Anca, glumește și ne zice că putem face și prăjituri cu făină dacă vrem, dar o lăsăm deoparte pentru atunci când vom avea atâta timp la dispoziție încât să n-avem ce face cu el decât să efectuăm sarcina asta demnă de un chinez bătrân și răbdător.

muguri de Cornus mas

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.