Antibiotice naturale și Strobilurus tenacellus

Ai auzit vreodată despre strobilurine? Ei bine, acestea sunt niște antibiotice fungice naturale produse de anumite ciuperci, însă foarte puține la număr. Dintre acestea face parte și Strobilurus tenacellus, niște ciuperci micuțe care cresc adesea pe conuri de pin sau pe alte resturi organice provenite tot de la acest arbore.

Umblând prin pădure, mai ales toamna după ce frunzele foioaselor ce pot însoți pinii au căzut, este destul de greu să observi această ciupercă de mici dimensiuni care crește pe materia organică provenită de la pin, fie că e vorba de crenguțe, dar mai ales dacă e vorba de conuri.

Cum identificăm această ciupercă?

Strobilurus tenacellus provoacă putrezirea lemnului prin procesul de descompunere. Prin urmare, substratul pe care crește este unul dintre primii indicatori ai speciei, odată ce observi pălărioara maronie de doar câțiva centimetri în diametru ce stă cocoțată în vârful unui picior lunguieț și foarte subțire.

Strobilurus tenacellus și substratul pe care acestea cresc

Pe lângă nuanțele ce trec neobservate în mediul în care se află, nici forma clasică a pălăriei (care este semiglobuloasă inițial, și aplatizată ulterior) nu ajută să fie mai repede reperată în mediu. Când o întorci să-i vezi partea dorsală, vei descoperi însă lucruri ce pot să-ți pară mai interesante, cum ar fi nuanța contrastantă, foarte deschisă, a lamelelor care sunt aranjate foarte ordonat. O altă caracteristică importantă este dată de piciorușul său compus din două nuanțe ce se schimbă aproape brusc, neexistând o trecere intermediară de la galben la alb. Lamelele sunt emarginate (dințate) la inserția cu piciorul, destul de distanțate și cu lamelule intercalate.

partea inferioară a ciupercii Strobilurus tenacellus

De ce și cum anume secretă Strobilurus tenacellus antibiotice?

În natură, ciuperca secretă antibiotice printr-o strategie de război chimic, pentru a reduce concurența pentru habitat cu alte specii. Strobilurinele suprimă atât creșterea, cât și dezvoltarea altor ciuperci, ținând indivizii care fac parte din alte specii la distanță. Ea, însă, este rezistentă la propria substanță chimică, așadar nu ajunge să se auto-saboteze. 

Cum este folosit Strobilurus tenacellus?

Studiile de laborator au condus la rezultate foarte bune împotriva bacteriei Bacillus subtilis și o activitate scăzută până la moderată împotriva ciupercilor Candida albicans și Aspergillus fumigatus. Ca urmare, derivații strobilurinelor au ajuns să fie folosiți ca o clasă importantă de fungicide agricole. Datorită sensibilității compușilor la lumină și a evaporării rapide atunci când sunt aplicate pe suprafața unei frunze, strobilurinele nemodificate chimic nu sunt, în general, utile ca fungicide pentru uz agricol. Compusul azoxistrobin derivat din strobilurină, disponibil pentru prima dată în comerț în 1996, a fost conceput pentru a depăși aceste limitări și a ajuns chiar să fie cel mai vândut fungicid din lume.

___________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre ciuperci la cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect: Curs de ciuperci sălbatice comestibile.

De asemenea, poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Tincturi plante medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de proprietățile medicinale ale ciupercilor, dar nu știi de unde să începi, îți recomandăm Suplimentul natural din ciuperci Cordyceps și Suplimentul natural din ciuperci Chaga.