borcane cu conserve

Cum se sterilizează conservele?

Realizarea conservelor acasă este o activitate aproape obligatorie pentru oricine obișnuiește să cultive legume în propria grădină sau pentru practicanții de foraging. Recoltele apar în anumite perioade determinate, iar pentru a te putea bucura tot timpul anului de roadele culesului, conservarea și sterilizarea conservelor este indispensabilă.

Conservele în borcan de sticlă cu capac metalic sunt dintre cele mai populare, iar faima lor este bine meritată. Faptul că pot fi sterilizate și rămân închise ermetic oferă un termen de valabilitate lung produselor depozitate în ele. Acestea devin sterile, iar asta le face foarte potrivtite pentru păstrarea alimentelor. 

Iată cum se realizează procesul de sterilizare al borcanelor!

Sfaturi pentru a face conserve acasă într-un mod corect

Alegerea ingredientelor

Conservarea în recipiente de sticlă sterilizate nu este potrivită pentru ingredientele care să nu fie în stare perfectă. Pentru a avea rezultate optime din punct de vedere al siguranței alimentare trebuie alese acele fructe, legume, ciuperci, cărnuri sau pește care să se afle în cele mai bune condiții, evitând orice imperfecțiune și spălând bine toate alimentele înainte de procesare.

ciuperci curatati  si taiati
Pentru a avea rezultate optime trebuie alese acele alimente care să se afle în cele mai bune condiții, evitând orice imperfecțiune și spălându-le bine înainte de procesare

Verificarea borcanelor

Toate borcanele și capacele trebuie verificate în detaliu înainte de a fi folosite, evitând orice fel de alterare a borcanelor, ciobituri pe margini, imperfecțiuni ale filetului, mici crăpături etc.

Umplerea borcanului în forma corectă

Chiar dacă este o procedură care pare a fi de la sine înțeleasă, pentru a umple borcanele este necesar să se țină cont de câteva aspecte de bază. Borcanele trebuie umplute cu produs doar până la un anumit nivel, lăsând un mic spațiu de aer, aproximativ un centimetru de la capac. Acestea nu trebuie să fie umplute niciodată de tot. Faptul că se lasă acel spațiu pentru oxigen, care ajută și la crearea vidului, reduce considerabil riscul de dezvoltare a unor bacterii foarte periculoase, precum cea resposnabilă de botulism.

De asemenea, trebuie evitat ca produsul să ajungă să curgă prin filet, iar pentru asta se poate folosi o pâlnie. Există pâlnii special concepute pentru a umple borcane care ușurează mult acest proces.

borcane conserve umplerea sterilizarea conservelor
Borcanele trebuie umplute cu produs doar până la un anumit nivel, lăsând un mic spațiu de aer, aproximativ un centimetru de la capac

Etichetarea tuturor conservelor

Probabil că de-a lungul timpului vei ajunge să repeți aceleași tipuri de conserve, iar existența etichetelor pe borcane care specifică numele produsului ți data de realizare ajută la a putea menține sistemul de rotație potrivit al conservelor.

Pentru a avea un control cât mai ridicat asupra conservelor din punct de vedere sanitar, este necesar să se acorde o atenție cât mai mare diferitor etape, inclusiv celor premergătoare.

Cum se conservă?

Pre-sterilizarea borcanelor

Borcanele trebuie spălate și sterilizate prin fierbere: se pot ține timp de 5 minute sub apă fierbinte sau în mașina de spălat vase la temperatura maximă (un program complet) sau în cuptor (timp de 10 minute pe o tavă, la 150°C).

pre-sterilizarea borcane cuptor fierbere sterilizarea conservelor
Borcanele trebuie spălate și sterilizate prin fierbe sau în cuptor

Sterilizarea conservelor

În momentul în care borcanele sunt umplute cu produsul destinat conservării, nu este necesar ca acesta să fie fierbinte și nu este nici suficient, ca metodă de conservare, ca acesta să fie fierbinte, fiind necesară dunstuirea ulterioară.

Se curăță cu un prosopel înmuiat în alcool sanitar gura și filetul borcanelor pentru a evita să existe resturi de produs pe el, care ar putea compromite procesul de vidare.

Capacele trebuie înfiletate într-o anumită manieră pentru a fi săvârșită procedura corectă: nici prea strânse, nici prea lejere. Dacă vreun capac sare de punctul de presiune, acesta trebuie eliminat și înlocuit.

inchiderea borcane capac metalic sterilizarea conservelor
Capacele trebuie înfiletate într-o anumită manieră, nici prea strânse, nici prea lejere

Borcanele se vor așeza într-o oală, a cărei fund va fi acoperit cu un prosop, cât mai apropiate unele de celelalte. În cazul borcanelor care se pot lovi, trebuie puse material textil și între borcane, dar asta se întâmplă doar atunci când exită prea mult spațiu între ele. Idealul este ca borcanele să se susțină unele pe celelalte, astfel încât să nu joace odată cu fierberea apei.

Oala se umple cu apă până când aceasta depășește cu un centimetru cel mai înalt borcan, nefiind suficient să ajungă până la trei sferturi ale unui borcan. 

Sterilizarea conservelor trebuie să fie obținută prin aplicarea căldurii pe toată suprafața borcanului, care va fi transmisă înspre interiorul produsului. Asta se poate obține în totalitate doar prin acoperirea completă.

conserve borcane fierbere sterilizarea conservelor
Sterilizarea conservelor trebuie să fie obținută prin aplicarea căldurii pe toată suprafața borcanului, care va fi transmisă înspre interiorul produsului

Mucegiurile, ciupercile și drojdiile mor în jurul temperaturii 60°C, dar bacteriile rezistă mult mai mult. Botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a ingerării unei toxine produsă de un tip de bacterie, Clostridium botulinum. Această bacterie produce spori termorezistenți și care pot să fie distruși doar când sunt expuși la peste 85°C timp de 5 minute. Pentru a te asigura că efectuezi corect procesul de sterilizare, îți recomandăm ca apa să fiarbă în clocot timp de 20 de minute în cazul oricărei conserve obișnuite, iar în cazul celor care conțin carne, pește sau ciuperci să se prelungească până la 30 de minute.

După fierbere, borcanele trebuie scoase pe o suprafață uscată, de exemplu pe un prosop. Acestea trebuie așezate cu capul în jos pentru a verifica dacă produsul curge sau nu. Te sfătuim să le oferi condițiile potrivite ca acestea să apuce să parcurgă procesul de răcire cât mai repede. Bacteriile se dezvoltă cel mai bine între 40 și 60°C, așa că acest interval de temperaturi trebuie parcurs la viteza maximă posibilă. Pentru asta, îți recomandăm să pui borcanele într-un loc răcoros și departe unul de altul, timp de două ore, până când se vor fi răcit complet.

conserve borcane palnie cleste sterilizarea conservelor
Există utensile cum pâlnii și cleste special concepute care ușurează mult acest proces.

După o zi, toate borcanele trebuie verificate și să te asiguri că au facut vid. Orice borcan care nu a făcut procesul de vidare (centrul borcanului trebuie să fie lăsat în jos) se elimină și se înlocuiește capacul (care de obicei reprezintă cauza pentru care procesul eșuează, deoarece acesta putea fi deformat sau poate fi nestrâns corespunzător), urmând să refaci procesul descris.

Păstrarea borcanelor

Borcanele cu conserve trebuie păstrate în locuri răcoroase, uscate și ferite de lumina solară astfel încât valabilitatea acestora să fie prelungită cât de mult.

camara pastrarea borcane
Borcanele trebuie păstrate în locuri răcoroase, uscate și ferite de lumina solară

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre foraging la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de Culegător de Plante Sălbatice Comestibile, la cel de Curs de Ciuperci Sălbatice Comestibile sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă vrei să afli mai multe despre conservarea alimentelor îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Murături, sosuri și chutney din fructe și legume, Delicii în oțet ulei și alcool, și Conservarea cărnii