Fomitopsis betulina (iască de mesteacăn) – identificare și proprietăți

Fomitopsis betulina, până nu demult cunoscută cu numele de Piptoporus betulinus, este o ciupercă foarte comună, dar nicidecum lipsită de importanță.

A intrat în atenția multora pentru proprietățile sale medicinale, dar pentru ecologiști este în vizor datorită faptului că este una dintre cele mai importante ciuperci ce provoacă putregaiul brun. Cu alte cuvinte, este un descompunător desăvârșit, lucru ce e esențial să se petreacă în natură pentru buna desfășurare a lucrurilor.

Despre comestibilitate nu sunt multe de spus, dat fiind faptul că, ajunsă la maturitate, aceasta este o ciupercă lemnoasă, deci nu este apetisantă pentru papilele noastre gustative. Unele persoane, însă, consumă exemplarele tinere, care sunt mai fragede.

Etnografia ciupercii

Un lucru foarte interesant este faptul că Fomitopsis betulina a fost una dintre ciupercuțele găsite asupra lui Ötzi cel prins într-un ghețar din Alpi acum circa 5300 de ani și se pare că motivul pentru care ar fi avut-o cu el sunt niște paraziți intestinali asupra cărora ciuperca asta are acțiune.

Popular este cunoscută cu numele de „bureți măstăcănești” sau „iască de mesteacăn”, dar îți recomandăm să te familiarizezi cu denumirile științifice, fiind cea mai sigură formă de a te raporta corect la o ciupercă.

Fomitopsis betulina
Fomitopsis betulina

Care este etimologia ciupercii Fomitopsis betulina?

Denumirea generică Piptoporus, sub care a fost cunoscută vreme îndelungată, implică faptul că aceste ciuperci au tuburi sporifere sau pori (de la sufixul -porus) și că sunt ușor de desprins sau cad (din prefixul pipt- care provine de la verbul grecesc piptein care înseamnă „a cădea”); Actualul nume generic combină denumirea „Fomes” cu cuvântul grecesc antic ὄψις („aspect”), referindu-se astfel la aspectul similar cu al genului Fomes.

Betulinus, epitetul specific, înseamnă „de mesteacăn”.

Fomitopsis betulina pe mesteacan

Ce fel de ciupercă este Fomitopsis betulina și unde o poți întâlni?

Înainte de a fi saprofită (descompunătoare), această ciupercă este un parazit care omoară copacii slăbiți, gazda ei fiind mesteacănul (după cum sugerează și epitetul ciupercii „betulina”; Betula pendula este numele științific al mesteacănului). Însă, oricât de ingrat ar părea rolul ei, este exact ce trebuie să se întâmple în natură pentru ca ecosistemul să rămână sănătos.

Un lucru interesant despre ecologia Fomitopsis betulina este că aceasta are un sistem de împerechere bipolar, în care sporii care germinează se pot împerechea și pot forma un dicarion fertil doar cu un individ care posedă un factor diferit de împerechere.

Cum identifici Fomitopsis betulina?

Se poate recunoaște după forma aproape sferică a exemplarelor tinere, care se aplatizează odată cu maturizarea. Nuanțele pălăriei variază de la cenușiu la maroniu, iar dedesubtul pălăriei, acolo unde se află stratul fertil, este alb. Are un picioruș foarte scurt sau aproape absent, care în zona de prindere poate să fie mai îngroșat. Arată cam ca un OZN prins de trunchiuri… sau mai multe, după cum se poate observa în imagini.

Corp fructifer – cu un diametru de 10 până la 25 cm și o grosime de 2 până la 6 cm când sunt pe deplin mature, corpurile fructifere cresc individuale, dar pot so apară adesea mai multe exemplare pe același arbore-gazdă, astfel încât seamănă cu niște trepte.

Suprafața pălăriei este netedă, de culoare cenușiu-maronie, în funcție de stadiul de creștere și de condițiile atmosferice.

Stratul himenial este format din tuburi mici și albe, care sunt adunate împreună cu o densitate de 3 sau 4 per mm; au o lungime cuprinsă între 1,5 și 5 mm și se termină cu niște pori albi care devin bej pe măsură ce îmbătrânesc.

Culoarea sporilor (sporulația) este albă.

Piciorul este, în general, absent (sesil) sau prezintă un picior lateral foarte slab dezvoltat, aproape inobservabil.

Carnea este groasă și densă, fiind mai fragedă la exemplarele tinere și întărindu-se odată cu trecerea timpului, de culoare albă.

Mirosul este tipic de ciupercă, dar suav și plăcut.

Detaliu palarie Fomitopsis betulina

Cu ce poți confunda Fomitopsis betulina?

Această ciupercă poate fi confundată doar cu alte ciuperci ale genurilor Fomes sau sau Fomitopsis, dar gazda, care este aproape exclusiv reprezentată de mesteacăn, va face diferențierea ușor.

Când poți întâlni Fomitopsis betulina?

Deși poți vedea aceste ciuperci lemnoase persistând pe tot parcursul anului, ele sunt anuale, și eliberează sporii la sfârșitul verii și toamna.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de ciuperci sălbatice comestibile, la cel de Curs de Tincturi plante medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Plante medicinale cu efect antiviral.

Dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de proprietățile medicinale ale ciupercilor, dar nu știi de unde să începi, îți recomandăm Suplimentul natural din ciuperci Cordyceps și Suplimentul natural din ciuperci Reishi.