flammulina vellutipes spaghete

Cum să gătești Flammulina velutipes?

Această ciupercă are trei mari avantaje. Primul este culoarea, nuanțele ei portocalii sunt absolut minunate în contrast cu alte alimente și creează niște preparate foarte plăcute din punct de vedere vizual. Să ținem cont că întotdeauna mâncăm prima dată cu ochii, înainte de a o face cu gura!

Al doilea avantaj este legat de gust: are un gust ușor de pământ dulce și fructat, care se integrează foarte bine în mai multe preparate.

Al treilea avantaj major este legat de perioada în care crește: se dezvoltă în timpul iernii, atunci când temperaturile nu permit dezvoltarea prea multor ciuperci.

Flammulina velutipes-ghebe de iarna
Flammulina velutipes crește iarna pe lemn mort

Cum se curăță ghebele de iarnă?

Această ciupercă crește în mănunchiuri pe lemn și poate de multe ori să fie recoltată cu o foarfecă sau un cuțit, fără să atingem lemnul și pământul, fapt ce influențează foarte mult cât de curate sunt. În acest caz, le tăiem cu grijă, inclusiv vârful piciorușelor încât să nu adune restul de praf sau pământ cu ele. Sunt ciuperci micuțe cu lamele și care adună ușor particule între ele, iar când începem să le spălăm lamelele se vor lipi, așa că trebuie să lăsăm jetul de apă deschis și să trecem printre lamelele ciupercii până ne asigurăm că sunt bine curățate și nu au rămas resturi de pământ sau alte impurități în interior.

Cum poți conserva ghebele de iarnă?

Flammulina velutipes este o ciupercă ce absoarbe lichid în ea, comportându-se ca un burete. Așadar, ar trebui evitat să fie pusă în compoziții de conserve care absorb prea multă apă. Mai degrabă, ele trebuie conservate în oțet sau ulei. Eu recomand să le păstrăm călite în ulei de măsline cu legume (ardei, ceapă, praz, vinete) și să le folosim în compoziții în care ele sunt ingredientul principal, deoarece, având un gust foarte subtil, acesta se pierde în compania altor ingrediente.

Cum gătești Flammulina velutipes?

Spaghetti cu Flammulina velutipes

O rețetă foarte simplă și foarte rapidă, dar pe cât de simplă, pe atat de gustoasă.

Ingrediente pentru 4 persoane:

500 g spaghete de calitate bună

300 g Flammulina velutipes

1 ardei kapia

1 ceapă roșie

1 ceapă verde

pătrunjel

50 ml ulei de măsline

Brânză Parmeggiano reggiano

sare

flammulina velutipes ingradiente spaghete
Ingrediente pentru spaghetti cu Flammulina velutipes

Mod de preparare:

Călim într-o tigaie la foc mic ceapa roșie și ardeii kapia tăiați julienne (fâșii subțiri), cu capac pus, până când se face transparentă ceapa, dar cu grijă mare să nu se ardă, că ar deveni amară, adăugăm pătrunjel tocat și ceapă verde tăiată julienne, călim timp de 2 minute, adăugăm ciupercile bine spălate și scurse întregi, călim la foc mediu până se reduce toată apa scoasă de ei, în ultimul minut adăugăm sarea după gust.

După aceea, fierbem spaghetti al dente în apă cu sare și ulei.

Servim imediat spaghetele cu Parmeggiano răzuit și peste ei sote-ul de ciuperci

O rețetă foarte simplă și foarte rapidă, dar în care se vor simți în parte toate ingredientele, preparatul per total are un gust dulceag plăcut.

spaghetti cu flammulina velutipes
Spaghetti cu Flammulina velutipes

___________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre ciuperci la cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect: Curs de ciuperci sălbatice comestibile.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de proprietățile medicinale ale ciupercilor, dar nu știi de unde să începi, îți recomandăm Suplimentul natural din ciuperci Cordyceps și Suplimentul natural din ciuperci Chaga.