ghebe false versus ghebe

Intoxicația cu ghebe false

În acest articol vei afla despre speciile de ciuperci denumite popular “ghebe”, precum și despre “ghebele false”, cu care acestea pot fi ușor confundate. La final ai și un VIDEO explicativ care să te ajute să le identifici corect, pentru a evita intoxicarea.

De altfel, problema comestibilității unei ciuperci este subiectivă; ea poate varia de la o regiune la alta, în timp ce alte specii pot fi consumate numai după ce sunt procesate într-o formă specifică. Articolul acesta bifează ambele subiecte!

Nu credem că este vreun român care să nu fi auzit de clasica zacuscă cu ghebe. Ba mai mult de atât, pentru mulți dintre noi, poate fi unul din preparatele tradiționale preferate. Dar culesul de ghebe poate să aibă și consecințe neplăcute sau, uneori, chiar grave. Și asta din 2 motive:

  1. Riscul de confuzie
  2. Toxicitatea ghebelor

Da, ați auzit(/văzut) bine! Ghebele sunt toxice în stare crudă. Ce este de făcut, totuși, pentru a putea să ne bucurăm în siguranță de aceste ciuperci?

Pentru a înlătura substanțele toxice din ghebe, este necesar să le fierbem timp de cel puțin 20 minute, să le strecurăm și să le stoarcem foarte bine și apoi să le spălăm cu apă din abundență. Substanțele toxice fiind hidrosolubile, vor fi înlăturate odată cu aruncarea apei. (Noi chiar repetăm procedeul).

Ar mai trebui adăugat că sub denumirea populară de ghebe, se cunosc pe continentul european 10 specii diferite din cadrul genului Armillaria, dintre care doar 5 au o distribuție mai largă. Toate cele 5 specii sunt comestibile, evident însă că doar după aplicarea procedurii corespunzătoare. Poți citi mai multe despre ghebe AICI.

Dar riscul de confuzie poate să fie chiar mult mai periculos decât să nu le tratăm corespunzător. Iată mai jos câteva dintre speciile cele mai periculoase ce reprezintă un risc mare de confuzie pentru cine este la început în ale culesului sau chiar și pentru o persoană mai experimentată, dar care poate să culeagă, din neatenție, altă specie care crește chiar lângă ea:

  • Amanita phalloides
  • Galerina marginata
  • Hypholoma sp., din care amintim Hypholoma fasciculare (gheba pucioasă) și H. sublateritium (gheba cărămizie) – amândouă fiind considerate ghebe false

Acum 2 zile am avut norocul să găsim un astfel de exemplu asociat! Am găsit 2 specii diferite care creșteau din același punct, LIPITE!

Hypholoma sublateritium (ghebe false) vs Armillaria mellea (ghebe)

Care sunt efectele intoxicării cu Hypholoma sublateritium?

  • sindrom gastrointestinal: vomă, diaree
  • efect cancerigen
  • hemoliză (degenerarea celulelor roșii)

Menționam mai sus că anumite specii pot să aibă comestibilitatea diferită în funcție de zona geografică. Acesta este cazul și acestei ciuperci, Hypholoma sublateritium. Tradițional, ciuperca se consumă în Japonia, Korea și Statele Unite, dar în Europa studiile au scos la iveală acești compuși chimici, dintre care 3 triterpeni, ce au efecte nocive asupra consumatorului.

Mai jos, am filmat întâlnirea cu cele 2 specii:

Lunar, lansăm 2-3 articole de blog despre diferite elemente pe care le găsești în flora spontană și nu doar. Dacă dorești să te ținem la curent când apare un blog nou, te rugăm să accesezi formularul acesta.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.