Ce fel de ciuperci sunt ghebele?
Sub denumirea de ghebe se cunosc mai multe specii de Armillaria, cu mai multe subspecii fiecare. Ținând cont de ultimele împărțiri taxonomice, a rezultat că la nivel mondial există 40 de specii de Armillaria, în timp ce în Europa se regăsesc 10 specii, dintre care doar 5 au o distribuție mai largă. Să nu uităm, însă, de diversitatea de subspecii.
Toate acestea specii sunt parazite și pot face o schimbare de rol, devenind saprofite. Ciupercile parazite sunt acelea care se hrănesc cu materie organică vie, fie că este vorba despre plante, animale sau alte ciuperci, iar cele saprofite sunt cele care se hrănesc cu materie organică moartă.
Armillaria spp. sunt ciuperci parazite foarte periculoase pentru copaci, din mai multe motive. Motivul principal este că nu au nici un sistem care să le încetinească creșterea, iar astfel gazda poate să trăiască o perioadă mai lungă de timp. În rolul de saprofite, acestea se pot hrăni cu resturile copacului. Astfel, un arbore le este la fel de folos viu, precum este dacă e mort.
Un alt motiv este că acești fungi atacă direct rădăcinile și le provoacă putrezirea, omorând copacul prin înfometare prin blocarea posibilității de a absorbi apă sau nutrienți.
Încă un motiv este faptul că speciile de Armillaria se pot înmulți și prin contactul rădăcinilor între arbori, nu doar prin spori, astfel poate infecta un sector complet de pădure.
De obicei, ciupercile parazite atacă doar copacii slabi sau pe cei bolnavi, însă acest lucru nu este valabil în cazul speciilor de Armillaria, deoarece acestea pot să atace și copacii sănătoși. Fungicidele obișnuite nu au efect împotriva lor.
Cum arată ghebele?
Iată mai jos o descriere pentru Armillaria mellea, specia tip a genului, adică cea de referință. Chiar dacă toate speciile de Armillaria au niște trăsături comune, există și diferențe între ele, așadar nu putem descrie toate „ghebele” cu o singură descriere, decât dacă este una comparativă. În secțiunea de mai jos, vei vedea câteva dintre aspectele care te vor ajuta să diferențiezi speciile în cadrul genului.
Pălaria este globoasă la început, iar apoi aproape plată, păstrând mamelonul central, o zonă proeminentă pe care sunt atașate niște asperități de forma unor solzi. Pălăria este de mărime medie, de la 2 cm la exemplarele imature, până la aproximativ 10 cm la cele mature.
Suprafața pălăriei prezintă o cuticulă nedetașabilă, de culoare galben-ocru, în general mai închisă în centru, unde este intensificat și numărul de solzișori.
Stratul himenial este compus din lamele adnate sau, mai adesea, ușor decurente, aglomerate și de culoarea cărnii, devenind treptat gălbui și dezvoltând în cele din urmă pete ruginite la maturitate.
Culoarea sporilor (sporulația) este albă. Acest lucru te poate ajuta în identificare, deoarece ghebele mature au capacitatea și obiceiul de a lăsa o cantitate enormă de spori împrejur, astfel încât uneori pare ca și cum cineva ar fi presărat cu făină albă în jur.
Piciorul este de la 5 până la 15 mm în diametru și de la 6 până la 15 cm lungime, prezentând o suprafață lânoasă. Prezintă un inel deschis la culoare (aproape alb), dar care are margini galbene destul de evidente. Inelul ajută la diferențierea de alte specii din cadrul genului. Inelul este destul de efemer, dar se păstrează destul de bine până când ciuperca ajunge la maturitate.
Culoarea piciorului este alb, la exemplarele imature, devenind galbene sau maroniu-gălbui și fin lânoase pe măsură ce corpul fructului se maturizează.
Carnea pălăriei este albă și destul de moale și elastică, iar a piciorului este tot albă, dar plină și destul de fermă și foarte fibroasă.
Mirosul este ușor acid și gust puternic acid.
Cu ce poți confunda ghebele?
Armillaria mellea se poate confunda cu alte specii comestibile din cadrul genului, inelul fiind unul din aspectele importante care te poate ajuta în diferențierea acestei specii de altele din cadrul genului.
Armillaria ostoyae are solzi distinctivi de culoare maro închis sau negru, iar pe partea inferioară a inelului său persistent pe picior nuanțele sunt, de asemenea, întunecate, lipsind galbenul caracteristic de la A. mellea.
Armillaria tabescens, denumită uneori gheba fără inel, este foarte asemănătoare, dar nu are inel pe picior, iar lamelele sale devin maroniu-roz la maturitate.
Armillaria gallica are un picior bulbos la bază și un inel efemer, asemănător cu pânza de păianjen, care rămâne doar ca o zonă inelară gălbuie la maturitate.
Pholiota squarrosa are, în general, o culoare asemănătoare și este acoperită cu solzi; păstrează o margine înrolată, lamelele sale devin uniform ruginiu-maroniu și sporulația maro-gri. Mirosul și gustul sunt de ridiche.
Mortala poate Galerina marginata crește în același habitat și pe substrat lemnos, dar culoarea sa este ocru-roșiatică, cu spori maronii.
Unde poți găsi ghebe?
Armillaria spp. se poate găsi pe copaci bolnavi sau pe resturi de cioate ori lemne, în zone umede. Acest cresc pe o varietate foarte mare de specii de arbori.
Când poți găsi ghebe?
Ghebele fructifică după răcirea verii, de când temperaturile scad, în aproximativ 10 zile de la ultima lună de vară și până este aproape intrată iarna. Fructificațiile se opresc când temperatura maximă a zilei începe să scadă de 10 grade.
Știai că?
Miceliul unora dintre ghebe poate fi bioluminiscent și poate ilumina lemnul în care se dezvoltă?
Unele dintre specii, precum A. gallica, A. mellea, and A. tabescens. Alte specii fac micoriză cu anumite specii de orhidee.
Cel mai mare organism din lume este o Armillaria?
Recordul mondial îl deține o Armillaria ostoyae care are 900 de hectare și între 2400 și 8000 de ani vechime.
Sunt ghebele comestibile?
Ghebele sunt ciuperci toxice dacă sunt negătite, devenind comestibile doar în urma unei fierberi îndelungate într-o cantitate mare de apă, care trebuie aruncată, iar ciupercile să fie bine spălate și în urma fierberii. Piciorul fibros este indigest și nu se consumă. Mai multe despre acest subiect poți citi în articolul nostru de blog dedicat acestui subiect.
____________________
Ce îți punem la dispoziție?
Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.
Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii
Orice pasiune are nevoie de unelte specifice pentru a o putea face la un nivel cât mai înalt, briceagul pentru ciuperci fiind un element de nelipsit.
Pentru a culege responsabil și în siguranță d.p.d.v. alimentar, îți recomandăm să culegi ciupercile într-un coș de nuiele, astfel încât acestea să fie transportate la aer și să existe și posibilitatea de a împrăștia sporii prin pădure. Avem diverse modele de coșuri.