Pe măsură ce înaintăm în vârstă începem să ne confruntăm (sau nu) cu diverse probleme de sănătate. În articolul de față vom discuta despre ierburi pentru femei, adică ierburi care sunt de folos în menținerea sănătății femeilor, mai ales a aparatului genital feminin.
Trifoiul roșu (Trifolium pratense)
Trifoiul oferă o sursă excelentă de fitoestrogeni, numiți isoflavone. Aceștia sunt foarte asemănători din punct de vedere structural și funcțional cu estrogenul care se găsește în corpul femeilor. Consumul regulat de preparate pe bază de trifoi crește nivelul de estrogen, ajutând la tratarea problemelor legate de fertilitate. De asemenea, studiile au arătat că planta este bogată în calciu, tiamină, niacină, potasiu și vitamina C.
Trifoiul este benefic în sindromul premenstrual și contra problemelor legate de debutul menopauzei (stări de agitație, uscăciune vaginală, transpirații nocturne). Pentru realizarea preparatelor se folosesc flori uscate de trifoi roșu.
Ashwagandha (Withania somnifera)
Ashwagandha face și ea parte din scurta noastră listă de ierburi pentru femei. Ea provine din Asia și este considerată una dintre plantele cu adevărat magice pentru sexul feminin, datorită numeroaselor sale beneficii: reducerea stresului, prevenirea îmbătrânirii premature și creșterea fertilității. Planta are proprietăți antiinflamatorii și susține buna funcționare a sistemului imunitar, fiind folosită în sindromul premenstrual, menopauză, anxietate, stări de neliniște și perioade stresante. Principiile sale active – alcaloizi și lactoze sunt precursori ai hormonilor și stimulează fluxul sanguin în zona aparatului reproducător. Pentru realizarea preparatelor se folosesc rădăcinile plantei.
Salvia (Salvia officinalis)
Perioada premergătoare menopauzei este deseori însoțită de diverse simptome care afectează modul de viață (frisoane, pusee de căldură, transpirație, somn agitat). Salvia este considerată o plantă cu un conținut bogat în estrogen, iar consumul acesteia în formă crudă (frunze), infuzie rece sau tinctură ajută la menținerea echilibrului hormonal și la reducerea simptomelor asociate menopauzei.
Urzica (Urtica dioica)
Urzica este o plantă benefică atât pentru bărbați, cât și pentru femei, fiind folosită în tratarea alergiilor, problemelor urinare sau alte afecțiuni ale pielii. Unele dintre cele mai cunoscute efecte benefice asupra sănătății femeilor sunt:
- consumul regulat de ceai de frunze de urzică ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar (prin reglarea nivelului de creatinină din sânge);
- pentru femeile însărcinate sau care alăptează, frunzele de urzică aduc un aport important de vitamina K și măresc cantitatea de lapte;
- la menopauză se instalează adeseori osteoporoza, iar principiile active din urzică ajută la micșorarea producției de prostaglandină, responsabilă pentru deteriorarea țesutului osos;
- datorită conținutului ridicat de fier, frunzele de urzică contribuie la menținerea numărului normal de hemoglobine în sânge.
Shatavari (Asparagus racemosus)
Provine din India și acolo este folosită de sute de ani pentru menținerea sănătății femeii. Odată cu înaintarea în vârstă, ajută la stabilizarea echilibrului hormonal, bineînțeles cu efecte ulterioare benefice asupra vieții zilnice. Cercetările au pus în evidență faptul că preparatele pe bază de shatavari sunt eficiente în probleme de fertilitate, reduc simptomul premenstrual și repară țesutul vaginal deteriorat. Se consumă uscată și măcinată, apoi amestecată cu lapte călduț, băut înainte de culcare.
Floarea pasiunii (Passiflora sp.)
Chiar dacă nu îl percepem întotdeauna, stresul face parte din viața noastră și ne poate afecta grav sănătatea. Floarea pasiunii este una dintre plantele care ne ajută în mod natural în gestionarea mai multor afecțiuni, fiind folosită în stări de anxietate, neliniște sau perioade stresante. Principiile active conținute acționează asupra nivelului de acid gamma-aminobutiric din creier, mărindu-i nivelul. Studiile au demonstrat că preparatele pe bază de floarea pasiunii sunt la fel de eficiente în tratarea acestor probleme la fel ca medicamentele de sinteză. Se consumă sub formă de infuzie sau tinctură din flori.
____________________
Ce îți punem la dispoziție?
Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.
Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.
Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.
Buna
Doresc sa invat si eu mulre lucruri legate de plantele din articolele prezentate aici
Va multumesc