Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru medicina naturală atunci când se confruntă cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi în tratamentul durerilor. Cel mai eficient mod de prevenție sau tratament combină întotdeauna o dietă echilibrată cu exercițiul fizic și în ultimul rând medicamentul.
Cele mai întâlnite tipuri de dureri sunt: durerile reumatice – apar în mușchi și ligamente, artritice – apar în oase și articulații și cele nevralgice- apar datorită unor probleme ale nervilor. Pentru un tratament optim trebuie în primul rând să cunoaștem cauzele durerii. Acestea pot fi: lipsa unor vitamine, acumularea unor substanțe în corp (acid uric), traume osoase, efort îndelungat, boli sezoniere, poziții incorecte sau alte afecțiuni ale sistemului muscular sau osos. Deficiența unor vitamine (B, D, E) și minerale (calciu, magneziu, zinc) duce de cele mai multe ori la dureri nevralgice manifestate prin stare de slăbiciune musculară locală sau generală, amorțeală la nivelul membrelor sau crampe (cârcei).
În funcție de principiile active pe care le conțin, plantele se pot clasifica în:
- analgezice – calmează temporar durerea
- antiinflamatoare – reduc inflamația din corp
- antispastice – reduc crampele musculare
- limfatice – susțin sistemul imunitar
- plante care măresc circulația sanguină locală, cu scopul reducerii inflamației.
Ele se administrează intern, sub forma unor preparate sau extern, prin aplicații locale (creme, unguente, cataplasme sau comprese).
Lumânărica (Verbascum sp.)
Pentru afecțiuni ale sistemului muscular sau osos se folosește rădăcina, care se colectează în primul an de vegetație.
Aceasta conține principii active cu efect antiinflamator, care acționează în mod specific asupra oaselor și mușchilor. Poate fi folosită extern sub formă de ulei infuzat pentru masaj local, comprese cu tinctură sau intern sub formă de ceai sau decoct.
Pecetea lui Solomon (Polygonatum sp.)
Aceasta este o plantă care crește în păduri de foioase, numele provenind de la urma lăsată pe rizomii subterani la ruperea tulpinilor (seamănă cu o pecete).
Tratamentul durerilor provocate de entorse, luxații sau alte inflamații poate fi realizat cu ajutorul tincturii sau decoctului preparat din rădăcina acestei plante, prin aplicări locale, de 2-3 ori pe zi. Reduce în același timp inflamația și iritația în ligamente, ceea ce duce la scăderea intensității durerii.
Arnica (Arnica montana)
Este o plantă din familia Asteraceae, cu flori asemănătoare cu floarea soarelui.
Preparatele pe bază de arnică se folosesc doar extern, sub diverse forme (ulei, tinctură, comprese, cremă, unguent). Ajută în tratamentul durerilor cauzate de artrită, durerilor articulare ocazionale și pentru reducerea inflamațiilor musculare cauzate de efort. În realizarea preparatelor se folosesc florile plantei, culese în perioada de maximă înflorire (iunie-iulie).
Ardeiul iute (Capsicum anuum, Capsicum frutescens)
Ardeiul iute conține cantități mari de capsaicină, care, pe lângă că dau iuțeala caracteristică, blochează substanța P, care eliberează senzația de durere în corp.
Cremele sau unguentele pe bază de pudră de ardei iute, aplicate local, sunt folosite în tratamentul durerilor musculare, osoase, crampele stomacale sau menstruale și acționează prin încălzirea zonei și creșterea fluxului sanguin local.
Turmeric (Curcuma longa)
Turmericul este una dintre cele mai folositoare plante atunci când este vorba de sănătatea sistemului muscular și osos, fiind utilizată cu succes în tratamentul bolilor articulare cronice.
Puternic antiinflamator, planta îmbunătățește circulația sanguină, ajutând la refacerea țesuturilor și reducerea durerilor. Turmericul poate fi luat preventiv, dar și ca tratament intern sau extern în diverse afecțiuni ale oaselor sau ca medicație de recuperare în urma intervențiilor chirurgicale.
Varza (Brassica olearacea)
Acest remediu popular este eficient în reducerea inflamațiilor și durerilor cauzate de efort îndelungat și se folosește sub formă de cataplasmă făcută din frunze zdrobite cu puțină apă și aplicate pe zona dureroasă.
De asemenea, poate fi folosită și în ameliorarea mastitei la mamele care alăptează.
Luminița de seară (Oenothera biennis)
Planta provine din America, dar este naturalizată și în Europa. Numele popular vine de la faptul că florile se deschid pe înserat.
Uleiul obținut din semințele plantei este folosit ca supliment în tratamentul artritei reumatoide sau osteoporozei. Conține principii active cu efect antiinflamator, care reduc durerea și relaxează musculatura, reglează echilibrul hormonal la menopauză și favorizează absorbția calciului în oase.
____________________
Ce îți punem la dispoziție?
Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.
Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.