Astraeus hygrometricus – ciuperca barometru

Ciuperca despre care vom povesti în acest articol, deși are o distribuție largă pe glob, este puțin cunoscută pe teritoriul european și american. Denumită popular steaua pământului, Astraeus hygrometricus este foarte specială pentru o serie de proprietăți pe care le vom aminti în rândurile ce urmează.

Ce o diferențiază pe această ciupercă de altele?

Epitetul specific hygrometricus derivă din grecescul “hygros” (ud) şi “metron” (măsură), iar dacă le unim, acestea semnifică așadar “măsurător de apă”. Motivul pentru care ciuperca a fost numită astfel, se datorează faptului că aceasta reacţionează la conţinutul de umiditate din aer şi se deschide sub formă de stea, asemeni unui barometru care răspunde la fluctuaţiile presiunii atmosferice.

Când vremea este foarte uscată, stratul superior se contractă şi se închide peste sacul sporifer, protejându-l pentru a nu fi mâncat de melci sau alţi prădători. Astraeus hygrometricus are un aspect de sferă moale la exemplarele tinere. La cele mature putem observa forma caracteristică de stea. Sporii acesteia sunt de culoare maro-roșcat.

Unde crește Astraeus hygrometricus?

Steaua pământului este o specie ecto-micoritică, care crește în special în soluri nisipoase. Are o distribuție largă pe glob, fiind întâlnită atât în zona de climat temperat, cât și în regiuni tropicale, sau chiar în zone înalte la altitudini de peste 3000 de metri (Nepal).

Crește în simbioză cu diferiți arbori pe care îi ajută să extragă nutrienți din sol. În nordul Americii o găsim alături de stejar și pin, iar în India alături de sal și pinul chir. Deși este foarte răspândită pe glob, o găsim concentrată în principal în China, India, Laos, Thailanda de Nord, Turcia și Argentina.

În România o întâlnim destul de rar, de obicei în zone argiloase și cu maluri nisipoase. În cazul ciupercilor care nu sunt răspândite într-o cantitate mare, culesul responsabil este dificil, recoltarea lor putând duce la dispariția speciei.

Astraeus hygrometricus, steaua pamantului

Este Astraeus hygrometricus o ciupercă comestibilă?

Nu se recomandă consumarea ei la noi, fiind o specie rar întâlnită.

Așa cum am precizat mai sus, anumite popoare asiatice o consumă totuși în stadiul ei timpuriu de dezvoltare. Astraeus hygrometricus este apreciată pentru gust, fiind considerată o delicatesă de către bengalezi și nepalezi. Un studiu legat de speciile de Astraeus din Asia a arătat faptul că această ciupercă conține mulți compuși organici volatili (1-octanol, 1-octen-3-ol, 1-octen-3-1) care dau un miros înțepător specific de pământ. După gătire ciuperca are însă un gust de copt și aromă uleioasă.

Conține aproape toți aminoacizii esențiali și multe minerale, are conținut scăzut de grăsimi și un conținut energetic ridicat (336,74 g calorii), ceea ce o face o ciupercă cu valoare nutrițională ridicată.

Ce alte proprietăți are Astraeus hygrometricus?

Ciuperca este folosită în medicina tradițională de către localnicii din Asia de Sud-Est, precum și în India de sud-vest și regiunea de sud-vest a Bengalului de Vest. Deși nu a fost studiată foarte mult, există totuși câteva studii care relevă eficacitatea hepatoprotectoare, cardioprotectoare, antiinflamatorie și anticancerigenă a acestor ciuperci.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Orice pasiune are nevoie de unelte specifice pentru a o putea face la un nivel cât mai înalt, briceagul pentru ciuperci fiind un element de nelipsit.

Pentru a culege responsabil și în siguranță d.p.d.v. alimentar, îți recomandăm să culegi ciupercile într-un coș de nuiele, astfel încât acestea să fie transportate la aer și să existe și posibilitatea de a împrăștia sporii prin pădure. Avem diverse modele de coșuri.