Nucule feminine de urzică (Urtica dioica) în asfințit

Urzica – de la aliment-minune la tratament împotriva cancerului și HIV

Urzica: descriere, principii active și unde se găsește

Urzica mare (Urtica dioica L.) este o plantă erbacee nu foarte discretă, care se poate ridica între 50 și 170 cm de la sol. Prezintă frunze ovate-lanceolate, ascuțite și cu marginile zimțate  dublu. Aceasta are flori ce cresc în axila frunzelor, de culoare  verzuie și cu tonuri roșiatic-maronii, grupate în panicule suspendate (flori feminine) sau erecte (flori masculine). Înflorește în timpul primăverii și pe tot parcursul verii.

Urzica apare din abundență pe malurile râurilor, a râpelor, terenuri virane, holde, poieni și pajiști foarte alterate, de obicei prezentând o populație destul de ridicată. Se găsește în toată Europa, de unde este nativă, precum și zonele temperate ale Asiei și vestul Africii de nord, dar a migrat și în multe țări din America de Nord și de Sud.

Populație de urzică (Urtica dioica) tânără
Populație de urzică (Urtica dioica) tânără

Ce poți folosi de la urzică?

De la urzică se recoltează în scop medicinal vârfurile florale, care pot fi folosite proaspete sau uscate, precum și semințele (nuculele), frunzele, tulpinile și rădăcinile – cu alte cuvinte, se pot recolta toate părțile componente ale acestei plante. De asemenea, aceleași părți se pot recolta și de la urzica mică (Urtica urens), specie îndeaproape înrudită, care poate fi găsită desul de abundentă în unele regiuni. Acestea trebuie lăsate să se usuce la umbră, într-un spațiu ferit de sursele de căldură, și păstrate întregi. urmând să fie mărunțite sau rupte în bucîși mai mici doar în momentul în care se folosesc în preparatele ulterioare. 

Nucule feminine de urzică (Urtica dioica)
Nucule feminine de urzică (Urtica dioica)
Urzică mică (Urtica urens)
Urzică mică (Urtica urens)
Marginile zimțate ale frunzelor de urzică (Urtica dioica)
Marginile zimțate ale frunzelor de urzică (Urtica dioica)

Principiile active care se găsesc în urzica

Compoziția chimică a urzicii este destul de bine studiată și se remarcă, mai presus de toate, prin puterea sa remineralizantă și prin conținutul mare de vitamine și minerale. Mai jos, rezumăm principalele sale ingrediente active și valorile nutriționale:

Proprietățile urzicii:

  • numeroase săruri minerale (fier, calciu, siliciu, potasiu, sodiu, sulf, mangan, fosfor)
  • vitaminele A, grupa B și C, betacaroten
  • clorofilă – în frunze
  • flavonoide, derivați ai kaempferolului și quercetolului
  • fitosteroli în frunze și rădăcini
  • acizi organici (cafeic, formic, galic, clorogenic)
  • histamină, serotonină, acetilcolină, acid formic – în perișorii urticanți
  • mucilagii, acid linoleic – în special în semințe
  • lectină, fenilpropani, ceramide, lignani și taninuri – în rădăcini
  • polifenoli, polizaharide și aglutinină – de asemenea, în rădăcini

Valoarea nutritivă a urzicii proaspete (la 100 g de produs)

  • Calorii: 37 de calorii
  • Proteine: 5,4 g
  • Carbohidrați: 25,6 g
  • Grăsimi: 0,03 g
  • Fibre: 23 g
  • Sodiu: 4 mg
  • Calciu: 480 mg (una dintre cele mai bune surse pentru acest mineral)
  • Fier: 1,64 mg
  • Potasiu: 334 mg
  • Fosfor 71 mg
  • Vitamina B9: 14 mg
  • Vitamina A: 2011 UI

Proprietățile urzicii și aplicațiile sale sunt foarte variate și o fac o resursă naturală valabilă pentru ameliorarea unui număr mare de afecțiuni comune. Ca medicament naturist se remarcă prin puterea sa reparatoare, remineralizantă, antianemică, astringentă, hemostatică, antihemoragică, antiinflamatoare, analgezică, diuretică, hipotensivă și purificatoare. Această plantă are și bine-cunoscuta proprietate rubefiantă, adică aceea de a înroși și irita pielea.

Perișori urticanți de urzică (Urtica dioica)
Perișori urticanți de urzică (Urtica dioica)

Principalele beneficii pentru sănătate pe care le deține urzica

Datorită puterii sale diuretice și antiinflamatorii ridicate, urzica este folosită în fitoterapie pentru tratarea diferitelor afecțiuni genito-urinale, precum oliguria, inflamația tractului urinar, inflamația rinichilor sau nefrita, în condiții moderate sau ca suport pentru medicație.

Ca diuretic, este un suport eficient în tratamentul adenomului benign de prostată și al prostatitei sau inflamației prostatei, în general asociindu-se cu alte plante. S-a dovedit a fi eficient în încercarea de a corecta deficiențele de urinare, cum ar fi urinarea slabă sau dureroasă. Anumiți compuși din rădăcină acționează ca inhibitori ai enzimei 5-alfa reductaza, iar din acest motiv este destinată combaterii simptomelor supărătoare ale hiperplaziei. Au fost publicate studii clinice care dezvăluie eficacitatea acesteia pentru hiperplazia benignă de prostată și ca prevenire a cancerului de prostată.

Urzica favorizează eliminarea odată cu urina a clorurilor, acidului uric și ureei, de aceea este recomandat în caz de hiperuricemie, gută ți pentru scăderea tensiunii arteriale ca antihipertensiv.

Beneficiile antiinflamatorii ale urzicii

De asemenea, este indicată pentru reducerea edemelor și combaterea supraponderalității cauzată de retenția de lichide.

Dat fiind faptul că ceasta constituie un aport important de săruri minerale (fier, potasiu, calciu) și vitamine, este o resursă pe bază pentru a trata stările anemice, slăbiciunea și oboseala. Este o plantă reparatoare, ideală pentru a însoți perioadele de convalescență.

De asemenea, a fost folosită ca agent hipoglicemiant, în cazul diabetului zaharat ușor sau incipient, ca remediu tradițional și sunt numeroase studii care atestă valabilitatea sa ca antidiabetic și pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

În remediile tradiționale și pe bază de plante, urzica este integrată în formule din plante pentru a stimula întoarcerea venoasă și a preveni afecțiunile de insuficiență venoasă, precum amorțeala la nivelul picioarelor, a hemoroizilor sau a varicelor în formă incipientă.

Totodată, urzica a fost folosită pentru combaterea diareei sezoniere și pentru ameliorarea afecțiunilor hepatice ușoare.

Nuculele sunt o minune nutrițională! însă trebuie să știi că au un efect laxativ destul de direct, iar dacă sunt luate în cantități mari pot exercita un efect purgativ puternic și nedorit. Din acest motiv, recomandăm să începi cu o cantitate mică, adică doar cu atâtea câte se află pe vârful unei tije, putând să crești în timp cantitatea zilnică până la aproximativ o lingură. Asta depinde, însă, de sensibilitatea fiecăruia, așa că trebuie să-ți dozezi cantitatea astfel încât să nu-ți creeze efecte nedorite.

Extern, urzica în decoct, spălată sau frecată, este folosită pentru tratarea dermatitei seboreice și pentru prevenirea căderii părului.

Decoctul bine purificat este folosit ca apă de gură sau elixir pentru ameliorarea inflamației cavității bucale și a limbii, precum și a ulcerelor și aftelor, urzica fiind asociată în acest caz, în general, cu plantele mai tipice pentru remediile orale, precum răculețul (Polygonum bistorta), nalba mare (Althaea officinalis) sau ratanhia (Krameria lappacea).

Urzica mai era folosită și ca un remediu pentru tratamentul inflamațiilor vaginale, aplicată sub formă de băi de șezut cu ceai de urzică alături de alte plante specifice. 

Tot în mod tradițional, extern, era folosită și pentru ameliorarea durerilor articulare și musculare, datorită efectului său rubefiant ridicat, dar astăzi nu se mai folosește.

Urzica văzută nu doar ca leac, ci folosită și în tratamentele moderne

În 2018, într-un studiu efectuat la Universitatea Warwick, s-a descoperit faptul că urzica are anumiți compuși chimici capabili să acționeze asupra celulelor canceroase. Aceștia se află în special în rădăcini. Astfel, cercetătorii au pornit o linie nouă de atac asupra cancerului cu un tratament ce implică compuși extrași din urzică, dar care se găsesc și în alte elemente naturale (prezenți inclusiv în furnici), focusându-se în special asupra cancerelor ovariene și de prostată.

În timp, multe tipuri de cancer devin rezistente la medicamente, iar capacitatea acestora de a ucide celulele canceroase se diminuează. O altă problemă este că cisplatina atacă celulele canceroase, dar și pe cele sănătoase, ceea ce duce la o serie de efecte secundare. Din aceste motive, se caută în mod constant tratamente mai eficiente pentru cancer.

Dr. James Coverdale (de la departamentul de chimie, Univeristatea Warwick) menționează faptul că acel chimiocatalizator JPC11 – ce a fost descoperit și în urzică – are un mecanism unic de acțiune, motiv pentru care se speră că acest lucru va duce la tratamente mai eficiente, selective și mai sigure în viitor.

Un alt aspect descoperit tot în zilele noastre este eficiența lectinei – ce se găsește și în urzici,  în nucule și în rădăcini – în înhibarea mult temutului HIV (Human Immunodeficiency Virus).

Nucule feminine de urzică (Urtica dioica)
Nucule feminine de urzică (Urtica dioica) atârnând

Precauții și contraindicații în administrarea urzicii pentru proprietățile medicinale

Utilizarea urzicii nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și copiilor sub 12 ani. Utilizarea rădăcinii în cazul afecțiunilor prostatice necesită supraveghere medicală obligatorie!!!

Această plantă atât de comună și atât de cunoscută este o adevărată minune a naturii datorită proprietăților sale organoleptice și nutriționale, dar, poate și mai tare, datorită proprietăților terapeutice și medicinale.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Plante cu proprietăți antibiotice, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.

Mojarul este indispensabil atunci când procesăm plantele medicinale. Dacă nu ai încă unul, noi îți punem la dispoziție.