Etnografia ciupercii Auricularia auricula-judae (urechi de lemn)
Foarte mulți oameni sunt surprinși când află că Auricularia auricula-judae (urechi de lemn), ciuperca renumită datorită preparatelor chinezești, crește și la noi în țară și este și ușor de găsit!
De ce se crede că este o ciupercă doar chinezească?
În China, într-adevăr, urechile de lemn sunt ciuperci foarte apreciate. Acestea se cultivă de 1500 de ani și sunt prezente în mai multe preparate tradiționale. Unul dintre motivele pentru care a fost atât de mult folosită această ciupercă este și ușurința de a o păstra, fiind o ciupercă ușor de deshidratat și care revine la o formă optimă pentru a fi gătită după 15 minute de stat în apă. (Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți găti această ciupercă, poți să citești mai multe AICI.)
În România, această ciuperca este puțin cunoscută, fiind identificată și culeasă mai ales de cunoscători și iubitori ai preparatelor asiatice sau de acei culegători care au început să își lărgească sfera de cunoștințe despre ciuperci, nerezumându-se doar la cele dobândite în sânul familiei.
Totuși, faptul că apare destul de frecvent și că este ușor de recunoscut fac din ea o candidată potrivită pentru a fi una dintre primele ciuperci care să fie învățată atunci când cineva dorește să descopere minunata lume a ciupercilor sălbatice comestibile.
Care este etimologia ciupercii Auricularia auricula-judae (urechi de lemn)?
„Auricula” este un cuvânt latin care înseamnă ureche, iar „Judea” face referire la Iuda, apostolul despre care se spune că l-a trădat pe Isus. Numele populare cele mai comune pe care le-a dobândit această ciupercă sunt „urechea de lemn” și „urechea lui Iuda”. Cea din urmă face referire la credința că Iuda Iscarioteanul s-a spânzurat de un copac bătrân, de rușine după ce l-a trădat pe Iisus Hristos, vânzându-l călăilor săi. Legenda, care datează de peste 400 de ani, sugerează că „urechile” care ies din lemnul bătrân sunt reziduuri vizibile ale spiritului chinuit al lui Iuda.
Ce fel de ciupercă este Auricularia auricula-judae (urechi de lemn) și unde o poți întâlni?
Auricularia auricula-judae este o specie saprofită care crește îndeosebi pe lemn de soc, mort și în descompunere. Crește, de asemenea, ca un parazit neagresiv pe trunchiurile socilor încă vii sau pe ramurile copacilor care sunt în proces de a muri, în locuri umede și umbrite. Mai rar, această ciupercă se poate întâlni și pe alte tipuri de arbori din pădurile de foioase, cum ar fi fagul și frasinul.
Destul de frecventă în majoritatea țărilor din Europa continentală și în America de Nord, această ciupercă se găsește și în multe părți din Asia și în Australia.
Cum identifici Auricularia auricula-judae (urechi de lemn)?
Specia aceasta are o caracteristică mai aparte, și anume că multe corpuri fructifere au capacitatea de a produce în continuare spori chiar și după ce au fost deshidratate și rehidratate de ploaie.
Corp fructifer – lobii individuali ai acestei ciuperci au dimensiuni între 3 și 10 cm lățime, forma este una rotunjită, foarte neregulată, se apleacă pe o parte, cu curbe asemănătoare unei urechi, iar marginile sunt foarte ondulate.
Suprafața pălăriei a corpului fructifer lobat este maro-cafenie, cu o nuanță purpurie și acoperită de un puf fin catifelat cenușiu, uneori prezentând un aspect ridat.
Suprafața interioară este cea care reprezintă himeniul. Aceasta este de culoare maro-închis, fără lamele, fiind o suprafață netedă, dar care prezintă riduri.
Culoarea sporilor (sporulația) este albă.
Piciorul este, în general, absent (sesil) sau prezintă un picior lateral foarte slab dezvoltat, aproape inobservabil.
Carnea este subțire și elastică, de culoare maronie.
Mirosul nu este distinctiv.
Cu ce poți confunda Auricularia auricula-judae (urechi de lemn)
În Europa, specia cu care se poate confunda Auricularia auricula-judae face parte din același gen și se numește Auricularia mesenterica, care este o specie considerată de unele surse comestibilă, iar alții o descalifică din cauza texturii, pilozității și a lipsei de gust.
Aceasta este specia tip a genului Auricularia, și este tot o ciupercă gelatinoasă; corpurile fructifere sunt însă mai aplatizate, le întâlnim de obicei orientate cu partea fertilă înspre în jos, neavând ținuta destul de erectă pe care o întâlnim la A. auricula-judae. Suprafața fertilă la exemplarele imature este albă, închizându-se la culoare cu timpul și ajungând la nuanțe de brun-roșcat. Aceasta preferă ulmul, deși poate să crească și pe alți arbori care compun pădurile de foioase, suprafața superioară este mult mai „păroasă” și mult mai deschisă la culoare decât A. auricula-judae, formând linii ondulate de nuanțe diferite, ceea ce îi dă un aspect asemănător și cu Trametes versicolor.
Când poți întâlni Auricularia auricula-judae (urechi de lemn)?
Această ciupercă poate fi văzută pe tot parcursul anului, dar este cel mai răspândită la sfârșitul toamnei, iarna și primăvara, fiind o specie iubitoare de frig.
Întrebuințări și proprietăți medicinale
Auricularia auricula-judae este o ciupercă ce are diverse proprietăți medicinale, printre care: antiinflamatoare, antitumorale, analgezice, eficace în tratarea bronșitei cronice, hemoroizi, hipertensiune, și chiar și unele probleme cardiovasculare. Pe lângă aceasta, se fac diverse studii și în sectorul frumuseții, datorită proprietăților pe care le-ar avea în îmbunătățirea aspectului pielii sau în vindecarea rănilor.
A fost folosită cu scop medicinal și în Europa din vremuri străvechi. În cazul durerilor de gât, se fierbea în lapte sau în oțet cu care se făcea gargară, datorită proprietăților antibiotice și antiinflamatorii. Totodată, era folosita sub formă de ceai sau de infuzie pentru spălarea ochilor în cazuri de conjunctivită sau alte inflamații sau infecții ale ochilor.
Folosirea ei în medicina tradițională chineză nu este o surpriză, dată fiind întreaga istorie a folosirii ciupercilor în scop medicinal de către popoarele asiatice. În China, specii similare precum Auricularia cornea sau Auricularia heimuer erau folosite într-o supă probabil destul de asemănătoare cu fierturile europene mai sus menționate. Chinezii le foloseau în scop medicinal în cazul hipertensiunii arteriale sau chiar a cancerului. Totodată, aceștia foloseau urechile de lemn cu scop preventiv în cazul bolilor coronariene și a arteriosclerozei.
Cu toate că au fost diverse studii publicate de-a lungul timpului cu posibilele proprietăți medicinale ale urechilor de lemn, nu este clar că întotdeauna a fost vorba despre specia Auricularia auricula-judae sau au fost cercetate altele dintre speciile acestea foarte asemănătoare.
____________________
Ce îți punem la dispoziție?
Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de ciuperci sălbatice comestibile, la cel de Curs de Tincturi plante medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.
Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Plante medicinale cu efect antiviral.
Dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de proprietățile medicinale ale ciupercilor, dar nu știi de unde să începi, îți recomandăm Suplimentul natural din ciuperci Cordyceps și Suplimentul natural din ciuperci Reishi.