Nu doar oamenii pot consuma ciuperci, acțiunea poate fi valabilă și vice-versa: unele ciuperci pot consuma oameni… sau alte mamifere!
Nu se poate să nu fi auzit de ciuperca-piciorului, dar știai că există și ciuperci pe care le putem întâlni în pădure și care să ne considere un mediu propice pentru dezvoltarea lor?
Nu sunt multe speciile care să facă asta și nici nu ajungem toți să fim gazde excelente pentru “a le primi”… să ne paraziteze. Iată, însă, un exemplu de ciupercă ce crește și în pădurile din România și care este foarte comună, după cum îi spune și numele: Schizophyllum commune.
Unde întâlnim ciuperca Schizophyllum commune?
Această specie este parazită și saprofită, dar în ambele cazuri ea are nevoie de un substrat pe care să crească. Așadar, o putem întâlni prin pădurile de foioase crescând pe ramuri căzute la sol sau, mai rar, o putem găsi dezvoltată pe lemn viu.
Cum o recunoaștem?
Se remarcă printr-o frumusețe extraordinară a stratului fertil, care se află în partea inferioară a ciupercii, și ajunge să ne atragă cu adevărat atenția doar dacă întoarcem crenguța. De deasupra ar putea trece cu ușurință neobservată. Corpul fructifer are 10-50 mm lățime, formă de evantai, fiind de culoare albă și acoperită cu o pilozitate uniformă, dar nu trădează nimic deosebit.
Odată ce o întoarcem pe partea inferioară și lamelele ne sunt revelate, spectacolul începe! Frumusețea lor poate să fie asemuită cu a sirenelor sau a ielelor, care provoacă pierderea minții sau chiar a vieții celor pe care reușesc să îi vrăjească.
Suprafața inferioară este compusă lamele care se despart la mijloc, de culoare albicioasă până la cenușie. Corpul fructifer are o carne dură, cu textură asemănătoare pielii.
Cum interacționează ciuperca cu organismul uman?
Sporii aflați între lamelele deosebit de frumoase ale acestor ciuperci pot să fie inhalați, iar în cazul persoanelor cu boli imunosupresive, șansele ca aceasta să ajungă să se dezvolte prolific în corp sunt destul de mari.
Mai mult, sporii se pot afla în aer și nu este necesar ca o persoană să aibă contact direct cu ciuperca. În cazul pacienților la care s-a depistat această ciupercă-patogen, ea era localizată cu preponderență la nivelul sinusurilor, al creierului sau al plămânilor. Numărul cazurilor în care s-a înregistrat infecția este unul foarte scăzut.
Persoanele sănătoase sau cu imunitatea ridicată nu sunt susceptibile să fie parazitate de această ciupercă. Oricum, noi recomandăm precauție în manipularea ei și e de preferat să nu o mirosim în zona lamelară, acolo unde se află spori, pentru a nu-i inhala.
Este Schizophyllum commune o ciupercă comestibilă?
La noi în țară, în restul Europei și în SUA, ciuperca este considerată necomestibilă datorită diferențelor de standarde gustative și a texturii sale dure ca de piele. Pe de altă parte, specia este considerată a fi comestibilă și consumată pe scară largă în Mexic și în unele țări tropicale. De exemplu, în nord-estul Indiei este un ingredient preferat de către comunitatea Manipuri, iar în statul Mizoram este una dintre cele mai apreciate ciuperci găsite pe teritoriul lor. Dar, ca urmare a infecțiilor fungice, această ciupercă a ajuns pe lista celor de evitat.
___________________
Ce îți punem la dispoziție?
Poți învăța mai multe despre ciuperci la cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect: Curs de ciuperci sălbatice comestibile.
De asemenea, poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Tincturi plante medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.
Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii
Dacă ți-ar plăcea să beneficiezi de proprietățile medicinale ale ciupercilor, dar nu știi de unde să începi, îți recomandăm Suplimentul natural din ciuperci Cordyceps și Suplimentul natural din ciuperci Chaga.