Hameiul este o plantă extrem de cunoscută pentru creșterea ei în scopul producerii berii și pentru efectele ei sedative. Din acest motiv poate părea surprinzător faptul că, în trecut, el a fost folosit și în parfumuri, creme şi loţiuni, iar tulpina se folosea la fabricarea unui tip de pânză grosieră sau la fabricarea hârtiei.
Cum arată hameiul?
Hameiul este o plantă nativă din Europa, vestul Asiei și America de nord. Crește în locuri însorite și umede, la marginea pădurilor, în zona de câmpie și dealuri. Humulus lupulus este o plantă dioică, perenă, urcătoare, care crește până la 10 metri lungime. Din rizomul subpământean se dezvoltă primăvara tulpini păroase, flexibile, muchiate, de culoare verde-închis spre maroniu.
Frunzele sunt simple, opuse, pețiolate, cu 3-5 lobi, cele mici având deseori formă cordată, serate. Sunt acoperite cu peri care le fac aspre la pipăit. La baza pețiolului sunt 2-4 stipele moi, ovate. Florile sunt numeroase, dispuse axilar și însoțite de bractei. Florile mascule sunt alb-gălbui, aranjate în panicule, iar cele femele, care cresc pe o plantă separată, sunt de culoare verde pal și dispuse solitar, în amenți pedunculați. Când sunt coapte acestea se transformă în conuri numite strobuli, de formă ovoid-cilindrică. Semințele sunt achene de culoare maroniu deschis.
Ce părți ale plantei sunt folositoare?
La recoltare se recomandă folosirea mănușilor deoarece perișorii care acoperă planta pot provoca dermatită persoanelor sensibile.
- De la hamei (Humulus lupulus) se consumă primăvara tulpinile și frunzele tinere, recoltate până la sfârșitul lunii mai. Tulpinile și frunzele se consumă doar gătite, ca produs de bază în mâncare sau ca adaos. Lăstarii fragezi sunt folosiți la ciorbe sau salate cu sos. Tot din vârfuri de lăstari se prepară supa cu hamei, împreună cu alte verdețuri din flora spontană.
- Toamna se recoltează conurile, din care se poate face bere de casă sau calmant nervos, prin adăugarea unei linguriţe şi jumătate de conuri măcinate la 200 ml apă clocotită.
Ce beneficii pentru sănătate are hameiul?
Florile feminine ale plantei sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata fibromialgia, artrita, insomnia, diabetul și simptomele menopauzei. În medicina ayurvedică din India, precum și în China, planta este recomandată pentru tensiune nervoasă și indigestie.
- În câteva experimente realizate cu vasul Petri s-a demonstrat că acizii din plante, numite lupulone și humulone ucid celulele canceroase și blochează celulele leucemice să se agațe de os.
- S-a raportat de asemenea faptul că acizii amari din Humulus lupulus blochează eficient inflamația (Molecular Nutrition and Food Research). Studiul a stabilit efectul antiinflamator al diferitelor clase de acizi amari de hamei (HBA), inclusiv beta-acizi (BA), alfa-acizi (AA) și izo-alfa-acizi (IAA), în fibroblaste, care sunt esențiale compuși în răspunsul inflamator.
- Are de asemenea efect estrogenic, fiind util în tratamentul menopauzei. În urma cercetărilor clinice s-a dovedit că extractul standardizat de hamei împiedică parţial resorbţia osoasă la femeile aflate la menopauză și reduce incidenţa bufeurilor şi a altor disconforturi asociate cu deficitul de estrogen.
- O altă utilizare a hameiului este legată de tratarea insomniei, prin asocierea plantei cu valeriana. Aici studiile însă nu sunt încă foarte concludente.
- Uleiul esențial de Humulus lupulus poate îmbunătăți puterea și luciul părului atunci când este utilizat în combinație cu alte uleiuri naturale pentru păr. Substanțele sale volatile interacționează cu foliculii de păr și uleiurile naturale, îmbunătățind astfel aspectul părului.
____________________
Ce îți punem la dispoziție?
Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.
Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.
Mulțumesc frumos pentru informațiile prețioase!