Salată de dovleac plăcintar cu șampinioni

Șampinionii în starea lor sălbatică sunt mai abundenți toamna, dar dacă nu ai urmat un curs de culegător de ciuperci sau dacă nu ai avut ocazia să înveți pe teren de la un expert este destul de riscant să le culegi tu singur.

Noi am pregătit o rețetă de salată de toamnă, dar am ales și ingrediente care se pot cumpăra toată iarna, astfel încât să te poți bucura de ea indiferent dacă te pricepi sau nu să culegi ciuperci sălbatice. Iată, așadar, care este rețeta noastră pentru această salată de dovleac plăcintar cu șampinioni.

Ne-am gândit să includem mai multe elemente pe care nu le regăsim de obicei într-o salată, astfel încât să poți vedea că salatele clasice și repetitive din timpul verii nu sunt mai presus decat cele pe care le putem face oricând!

Ingredientele sunt foarte simple și ușor de procurat de la orice magazin din oraș – poate că dacă stai/te afli la țară vei întâmpina ceva probleme să găsești rucola, valeriană sau capere, dar le poți înlocui cu alte cele, așa cum am făcut și noi.

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 400 g dovleac plăcintar
  • 300 g ciuperci Agaricus spp. (șampinioni)
  • 60 g nuci
  • 3 mandarine
  • 2 lămâi
  • 200 g frunze de Primula spp., spanac, rucola sau valeriană
  • 1 borcănel mic de capere
  • sare după gust
  • piper
  • oțet de mere sau balsamic
  • ulei de măsline, de sâmburi de nucă sau de dovleac
ingrediente pentru salată de dovleac plăcintar cu șampinioni
Ingredientele necesare pentru salata de dovleac plăcintar cu șampinioni
frunze primula, capere din semințe necoapte de leurdă, nuci
Câteva elemente din flora spontană: frunze de primulă, „capere” din semințe necoapte de leurdă, nuci

Cu această ocazie, pentru partea verde am mers pe o combinație de frunze foarte tinere de primulă, ce au fost mai greu de găsit în această perioadă în care pământul este acoperit cu zăpadă, și o caserolă de rucola cu care am întregit gramajul. Iar caperele le-am înlocuit cu totul pe cele din comerț cu semințe necoapte de leurdă murate, pe care le numim impropriu „capere de leurdă”.

Preparare:

Tăiem dovleacul plăcintar în felii foarte subțiri cu ajutorul unui curățător de legume, astfel încât să arate ca niște foițe. Punem foițele de dovleac într-un bol și adăugăm sarea.

Curățăm mandarinele astfel încât sa nu rămână urme de coajă portocalie, dar nici de parte albă, nici cea din exterior, și nici cea care se află între feliile mandarinei. Așadar, urmărim să rămână doar pulpa portocalie. Apoi adăugăm fructele la dovleacul plăcintar. Acest proces îl vom face cu o oră înainte de a servi masa și vom lăsa dovleacul în această oră la marinat cu sarea și cu mandarinele.

Fierbem șampinionii întregi într-un litru de apă cu suc de la două lămâi, fără sare, îi lăsăm să se răcească, îi tăiem felii și îi punem deoparte.

mostre de cum trebuie să arate elementele pentru a fi puse în salată
Câteva mostre de cum trebuie să arate elementele pentru a fi puse în salată

Spălăm și uscăm bine frunzele de spanac/rucola/valeriană. Le tăiem în bucăți mari, și le așezăm în bolul definitiv pentru servire. Peste ele punem foițele de dovleac plăcintar, încercând să le dăm volum în bol.

Peste dovleac punem șampinionii felii și presărăm deasupra lor nucile (care pot fi puse întregi sau tăiate mărunt, după preferință) și caperele.

Asezonăm cu oțet balsamic și ulei de măsline, sare și piper.

etapele de așezare a ingredientelor în salata de dovleac plăcintar cu șampinioni
Etapele de așezare a ingredientelor
salată de dovleac plăcintar cu șampinioni - rezultat final
Salata de dovleac plăcintar cu șampinioni

Aceasta este o salată care surprinde prin combinația de culori și gusturi, fiind potrivită pentru o masă festivă. Ea poate însoți masa de Crăciun sau de Anul Nou, la fel cum poate fi pregătită în orice altă zi în care dorim să ne răsfățăm.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Orice pasiune are nevoie de unelte specifice pentru a o putea face la un nivel cât mai înalt, briceagul pentru ciuperci fiind un element de nelipsit.

Pentru a culege responsabil și în siguranță d.p.d.v. alimentar, îți recomandăm să culegi ciupercile într-un coș de nuiele, astfel încât acestea să fie transportate la aer și să existe și posibilitatea de a împrăștia sporii prin pădure. Avem diverse modele de coșuri.