Muguri comestibili: Aronia melanocarpa și Gingko biloba

Aronia melanocarpa

Aronia este un arbust din familia trandafirilor (Rosaceae), care provine din estul Americii de Nord, unde a fost utilizat de popoarele indigene de sute de ani drept hrană de iarnă bogată în vitamine. Botanistul rus Ivan Vladimirovici Michurin le-a descoperit în jurul anului 1900 și le-a adus în Rusia. Datorită rezistenței lor extreme la îngheț, în curând au fost cultivate la scară largă și utilizate în principal ca furnizor de coloranți pentru industria alimentară și farmaceutică. Acum există plantații de aronia în multe țări din Europa de Est, precum și în Scandinavia. Aronia are și muguri comestibili și mai jos am menționat câteva din formele în care ne putem bucura de ei.

Muguri comestibili si medicinali - Aronia melanocarpa
Muguri de Aronia melanocarpa

Cum folosim mugurii de aronia?

  • Pot fi preparați atât mugurii foliari, cât și cei fructiferi în aromatizarea diverselor preparate reci, a sării, a zahărului sau ciocolatei.
  • Împreună cu mugurii altor plante de primăvară pot fi macerați în ulei și oțet pentru salate. În acest scop, mugurii se zdrobesc ușor înainte de a se adăuga lichidelor. Gustul lor este amărui.

Un alt arbust care face parte din familia Rosaceae și care are, de asemenea, muguri comestibili este și măceșul (Rosa canina).

*********************

Ginkgo biloba

Arborele de ginkgo (Ginkgo biloba), cunoscut și sub numele de arborele pagodelor, este singurul reprezentant al familiei Ginkgoaceae care există în ziua de azi. Ginkgo-ul este așa-numita fosilă vie din regnul plantelor: era deja răspândită acum 180 de milioane de ani în pădurile mixte de foioase din Europa. În perioada următoare, în Cretacic, toate speciile au dispărut – cu excepția Ginkgo biloba, care a supraviețuit în câteva locații din provincia chineză Sichuan.

În zona de origine, arborele a fost cultivat mai mult în grădinile templelor, iar în Europa a ajuns în 1727 la Grădina Botanică din Utrecht și apoi a fost folosit în principal în parcuri. Numele său provine inițial de la cuvântul chinezesc “ginkyo”, care se traduce ca cais de argint, însă Engelbert Kämper, care a descris arborele pentru prima dată în 1712, a făcut o greșeală în transcriere, de aceea denumirea științifică valabilă astăzi este „Ginkgo”.

mugur de Ginkgo biloba
mugur de Ginkgo biloba

Cum folosim mugurii de Ginkgo?

Mulți cunoaștem probabil faptul că frunzele acestui arbore sunt utilizate sub formă de medicamente sau suplimente alimentare. Mai puțin cunoscut este faptul că și are muguri comestibili sau că au chiar utilizare medicinală.

  • Mugurii tineri – închiși sau deschiși, cu frunzele abia ieșite, pot fi folosiți în cantități mici la aromatizarea amestecurilor de condimente, a diverselor preparate reci sau calde din legume, a brânzeturilor sau a untului.
  • De asemenea, se pot usca împreună cu frunzele și pot fi folosiți la ceaiuri.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.