Tinctură din urzică și pătlagină

Tinctura de urzică și pătlagină (Urtica dioica și Plantago sp.)

Plantele medicinale sunt o resursă la îndemâna tuturor, atunci când știi cum să le folosești. Aceste două plante, urzica și pătlagina, atât de comune, nu sunt nicidecum banale, ci, din contră, acestea sunt adevărate minuni ale naturii, nu doar ca alimente, ci și pentru proprietățile lor medicinale. Azi vom face apel la proprietățile antiinflamatorii ale ambelor plante pentru a prepara o tinctură de urzică și pătlagină, un preparat simplu de făcut acasă, foarte efectiv și cu un termen de valabilitate lung, atunci când este conservat corespunzător.

De unde poți obține plantele?

Plantele trebuie culese dintr-un spațiu curat, departe de orașe, departe de drumuri circulate, zone miniere, râuri etc.

Cules de urzică din mediu curat

Ce părți poți folosi?

Idealul ar fi să folosești părțile plantei aflate în momentul de dezvoltare corespondent perioadei, adică mugurii și frunzele care abia se dezvoltă sau inflorescențele în timpul înfloririi, deoarece acolo se adună cele mai multe principii. 

Pentru acest preparat, vom folosi plante proaspete.

Ingrediente:

  • 200 gr frunze tinere de urzică
  • 200 gr frunze tinere de pătlagină
  • 500 ml de alcool (28-40%)

Mod de preparare

Frunzele de urzică se spală și se introduc într-o oală cu apă rece, care se pune apoi la foc. După ce a apucat să fiarbă un minut, se îndepărteză de pe foc, se strecoară bine frunzele de apă și frunzele fierte se mărunțesc.

Pătlagina se toacă mărunt, fără să se fiarbă, doar spălată în apă din abundență și apoi lăsată la uscat.

Se umple o sticlă cu cele două tipuri de frunze tocate și se înghesuim cu ajutorul unei baghete sau a unui bețișor înspre fundul sticlei, iar apoi se adaugă alcoolul. (Folosind cantitatea indicată de noi în rețetă, alcoolul ar trebui să depășească cu aproximativ 2-3 cm volumul de plante tocate.)

Sticla cu compoziția astfel obțiunută se pune într-un loc întunecat și răcoros și se ține acolo 21 de zile, timp în care sticla se agită în fiecare zi.

După ce trec cele trei saptamani, conținutul sticlei se strecoară bine, iar lichidul rezultat se transferă într-o altă sticlă de culoare închisă prin care să nu intre lumina.

Se pune la păstrat într-un loc ferit de lumină și caldură.

Tinctură din pătlagină

Proprietăți și mod de folosire alte tincturii de urzică și pătlagină

Această tinctură are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce o face potrivită ca analgezic în procesele inflamatorii ale articulațiilor, ale tractului digestiv (gastrită, ulcere) si ca antiinflamator generic în caz de traume mecanice (lovituri, luxații etc.).

Tratamentul este de 5 picături în apa sau ceai de două ori pe zi pana la ameliorarea simptomelor, dar nu mai mult de 7 zile consecutiv, pentru tratamente lungi la fiecare saptamana de tratament ar fi nevoie de doua saptamani pauza.

Natura poate să ne ofere tot ceea ce avem nevoie, inclusiv leacuri, dar nu trebuie să uiți că plantele medicinale sunt tot medicamente, și trebuie tratate ca atare. Faptul că provin din natură nu înseamnă că nu îți face rău dacă le folosești necorespunzător sau în dozaj mai mare decât cel care ți-a fost prescris. Așadar, te îndemnăm să înveți despre proprietățile medicinale ale plantelor și întrebuinșarea acestora din surse credibile și serioase.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Tincturi plante medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de plante și ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.