Pigmenți naturali și textile colorate

Nevoia de a ne personaliza și marca spațiul și îmbrăcămintea personală își are rădăcinile încă din cele mai vechi timpuri, de mii de ani chiar, iar culoarea joacă un rol foarte important în această nevoie a noastră. Pentru noi, în prezent, culoarea este de asemenea o parte importantă a vieții cotidiene. De la hainele pe care le purtăm, la mașina pe care o conducem, culoarea poate exprima câte puțin din personalitatea fiecărui individ.

Încă de la început, omul a folosit pigmenții naturali, fie obținuți din mineralele găsite în sol, fie de la plantele și animalele din jurul său pentru a-și manifesta instinctul animalic de a marca teritoriul. Acest instinct s-a manifestat din vremuri străvechi, aproximativ cu 30.000 de ani în urmă sau poate chiar mai mult.

Termenul de pigment provine din cuvântul latin pigmentum care este derivat din verbul pingere (a vopsi). Desigur, în mod normal, pigmenții se extrag din rădăcini, tulpini, frunze, flori, fructe din diverse plante, dar aceștia se mai pot obține și din alte surse, precum corpuri uscate ale anumitor insecte, ciuperci sau minerale.

În cadrul proiectului, am simțit nevoia firească de a crește și de a ne extinde activitatea. Datorită faptului că de multe ori în timp ce umblăm după hrană prin pădure întâlnim plante și alte elemente vegetale tinctoriale sau care sunt potrivite pentru a prelucra fibra textilă propriu-zisă, am considerat că această parte ar putea fi prima pe care să o aducem mai la înaintare și să ne canalizăm eforturile în această direcție.

Așa că ne-am gândit să pregătim un Curs de vopsit natural, obiectiv la care lucrăm intens în ultima perioadă și pe care abia așteptăm să îl lansăm.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plante la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la oricare dintre cursurile de Plante medicinale sau la cursul de Vopsit cu plante sălbatice.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă îți dorești să ai un determinator de plante și animale pe care să-l folosești la ieșirile tale pe teren, îți recomandăm cartea Determinator de plante și animale.