Curs de vopsit – 1 plante sălbatice tinctoriale

Home » Curs de vopsit – 1 plante sălbatice tinctoriale

Și tu ești unul dintre cei care iubesc culorile, dar îți dorești să le poți obține direct din natură?

Fie că ești o persoană creativă și-ți dorești să experimentezi tehnici de vopsire naturală sau un împătimit al etnografiei, unde culorile naturale au fost singurele pe care țăranca le-a putut accesa, fie că ai o conștiință de mediu ridicată, acest curs este unul pentru tine.

Lumea vopsitului natural este de-a dreptul un Univers în care paleta de nuanțe este nemărginită. Un joc dintre pigmentul vegetal și nuanțatorii naturali fac posibilă dezvoltarea unei game foarte largi de culori. 

*********

Îți punem la dispoziție primul curs de vopsit cu pigmenți naturali proveniți din Flora spontană a României, iar astfel ai posibilitatea să obții cunoștințe într-o ramură foarte nouă. Chiar dacă culesul din Flora spontană (numit și Foraging) și vopsitul cu pigmenți naturali proveniți din plante sălbatice se practică de când lumea, acestea sunt foarte aproape de a fi uitate și înlocuite, din cauza industrializării care a luat cu asalt orice element prezent în viețile noastre de zi cu zi. Noi încercăm să readucem la lumină ceea ce strămoșii noștri aveau ca singura formă de a face lucrurile, ținând cont, totodată, de cele mai noi descoperiri științifice.

incredible-forest-foraging-lana-vopsita-natural-plante-salbatice-tinctoriale.

Perioada de înscrieri

este deschisă!

Motivați să înțelegem cât mai mult din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în lumea naturală, am descoperit multitudinea de întrebuințări pe care elementele din natură le pot pune la dispoziția noastră atunci când deținem informația necesară. 

În întreaga evoluție a omului, din cele mai vechi timpuri, doar elementele din natură au stat la baza supraviețuirii noastre ca specie și au fost și cele pe care le-am utilizat pentru a dezvolta întreg Universul artistic lăsat ca moștenire de generațiile anterioare perioadei industriale.

Urmărește prezentarea proiectului

Desfășurarea Cursului de Vopsit Natural
1. Plante sălbatice tinctoriale

Vei avea la dispoziție 3 luni să termini cursul. 

În acest timp ai acces pe o platformă online de învățare, în care vei avea un suport teoreticactivități de consolidare a cunoștințelor, tutoriale și video-cursuri înregistrate pentru înțelegerea materiei.

Introducere în vopsitul cu pigmenți obținuți din plante din flora spontană

Facem o trecere în revistă a evoluției vopsitului. Trecutul se referă doar la pigmenții naturali.

Introducere în botanică

Cunoașterea plantelor este vitală!
Vom vedea care sunt caracteristicile principale ale celor mai importante familii.

Precauții și norme de cules din flora spontană

Culesul din flora spontană nu se poate face oricum. În acest capitol vei învăța să culegi sustenabil și vei afla ce ai de făcut pentru a respecta toate normele de siguranță alimentară și cum să fii pregătit pentru ieșirile în teren.

Fibre și materiale textile utilizabile și pregătirea acestora

Pe lângă cunoașterea și alegerea fibrelor pe care să le vopsim, o deosebită atenție o acordăm pregătirii acestora. Aceste procese vor face ca elementele noastre textile să fie vopsite în culori vibrante și de lungă durată care vor bucura privirile.

Diferiți mordanți de origine naturală

Pentru a avea o culoare care să reziste în timp, doar aplicarea pigmenților nu este suficientă. În acest capitol discutăm despre mordanții acceptați în vopsirea naturală, dar tratăm și modificatorii care au, de asemenea, un rol important.

Materiale și instrumente pentru vopsire

„Nu poți pleca la război fără arme”. Războiul nostru este însă doar cel tradițional. De lemn. 🙂 Ce tip de fibre și țesături folosim sau de ce instrumente avem nevoie pentru a vopsi, vom trata în acest capitol.

Procesul de vopsire

Parcurgem pașii necesari pentru a vopsi, vedem care sunt diferitele tehnici și admirăm ce au făcut strămoșii noștri de pe teritoriul țării, dar dăm un ochi și pe alte continente.

Rețete practice și diferite tehnici de transpunere pe țesături

Vorbim la concret despre rețete pe care le putem folosi și vedem 3 tehnici de transpunere pe care le putem folosi pentru a obține modele: Shibori, eco-printing și batik.

Crearea unui registru cu mostre și rețete

Organizăm mostrele din timpul procesului de vopsire într-un registru, un paletar, care ne va servi în viitor, orientativ, pentru a putea face alte și alte probe.

Suportul teoretic scris COLOR este downloadabil și se poate printa

Manualul electronic al cursului este însoțit până la capăt de fotografii color, scheme explicative și tutoriale demonstrative pas cu pas. Acesta este pregătit pentru a fi tipărit în format A4 sau poate fi vizualizat la o rezoluție mare pe orice ecran. 

Imaginea de mai jos conține un colaj demonstrativ preluat din materialul teoretic pe care ți-l punem la dispoziție.

Video-cursuri înregistrate

Există evenimente practice?

La acest curs nu există evenimente practice incluse în preț. Dacă există o disponibilitate din partea cursanților pentru a participa la evenimente practice, le vom organiza contra-cost.

Cât costă?

 • 700 RON (plata integrală)
 • Pentru pachete speciale sau grupuri, te rugăm să ne contactezi și un agent comercial va lua legătura cu tine pentru a-ți propune o ofertă potrivită nevoilor tale

Cine sunt trainerii?

Iulia Demeter
Ghid micologic
&
Trainer outdoor
Quim Rueda Pilar
Forager Chef
&
Ghid micologic
Mirabela Perju
Biolog
&
Ecolog
Anca Corduban
Inginer Silvicultor
&
Forager Chef

Ce vei putea face după terminarea acestui curs?

 • Vei putea identifica, recolta și cei deprinde tehnica de vopsire cu pigmenți vegetali naturali proveniți din flora spontană.
 • Vei putea aplica cunoștințele pe care le vei dobândi în cadrul modulului de Bazele botanicii la întreaga lume a plantelor din jurul tău. Cu aceste cunoștințe fundamentale, vei fi pregătit să îți lărgești plaja de cunoștințe în materie de plante pe care să le poți folosi pentru vopsire
 • Vei putea începe să folosești practici ancestrale ale foraging-ului sezonier și vei putea să-ți conservi pigmenții pentru alte sezoane.
 • Poți folosi acești pigmenți pentru a vopsi textile care să te îmbrace pe tine și familia ta, punând pe piele lucruri care să nu te afecteze așa cum o fac pigmenții industriali. Mai ales dacă ai o alergie la hainele vopsite industrial, pigmenții naturali pot fi o alternativă extraordinară.
 • Poți să practici mai departe identificarea altor plante alături de copiii tăi. Pentru mintea lor curioasă, această activitate este o activitate captivantă!
 • Vei fi mai autonom, astfel nu vei mai depinde 100% de sistem.

Cui se
adresează?

 • Persoanelor care vor să dobândească un pachet mai larg de cunoștințe în ceea ce privește elementele din flora spontană, recoltarea și procesarea elementelor din natură în scopul vopsirii
 • Persoanelor care vor să își completeze cunoștințele în materie de Foraging
 • Persoanelor care vor să își îmbogățească cunoștințele despre mediu
 • Persoanelor interesate de vopsit cu elemente din flora spontană

Pentru înscriere sau dacă mai ai întrebări suplimentare pe lângă informațiile pe care le-ai găsit în această pagină, te rugăm să completezi formularul de mai jos și noi te vom contacta în curând.

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile de pe site-ul nostru, te rugăm să ne scrii adresa ta de mail. Astfel, noi îți vom trimite periodic email-uri informative!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Incredible Romania will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.