Curs de Vopsit – 1 Plante Sălbatice Tinctoriale

Home » Curs de Vopsit – 1 Plante Sălbatice Tinctoriale

Și tu ești unul dintre cei care iubesc culorile, dar îți dorești să le poți obține direct din natură?

incredible-forest-foraging-plante-tinctoriale-stachys

Ce vei putea face după terminarea acestui curs?

Cui se adresează?

Cât costă?

Află mai multe despre plata în rate.

Există evenimente practice?

Am un orar de curs? Cât durează cursul?

Fie că ești o persoană creativă și-ți dorești să experimentezi tehnici de vopsire naturală sau un împătimit al etnografiei, unde culorile naturale au fost singurele pe care țăranca le-a putut accesa, fie că ai o conștiință de mediu ridicată, acest curs este unul pentru tine.

Lumea vopsitului natural este de-a dreptul un Univers în care paleta de nuanțe este nemărginită. Un joc dintre pigmentul vegetal și nuanțatorii naturali fac posibilă dezvoltarea unei game foarte largi de culori. 

*********

Îți punem la dispoziție primul curs de vopsit cu pigmenți naturali proveniți din Flora spontană a României, iar astfel ai posibilitatea să obții cunoștințe într-o ramură foarte nouă. Chiar dacă culesul din Flora spontană (numit și Foraging) și vopsitul cu pigmenți naturali proveniți din plante sălbatice se practică de când lumea, acestea sunt foarte aproape de a fi uitate și înlocuite, din cauza industrializării care a luat cu asalt orice element prezent în viețile noastre de zi cu zi. Noi încercăm să readucem la lumină ceea ce strămoșii noștri aveau ca singura formă de a face lucrurile, ținând cont, totodată, de cele mai noi descoperiri științifice.

lana vopsita natural cu plante salbatice

Înscrierile

sunt deschise!

Nu este deschisă perioada de înscriere?

Vrei să te anunțăm când o să fie?

Motivați să înțelegem cât mai mult din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în lumea naturală, am descoperit multitudinea de întrebuințări pe care elementele din natură le pot pune la dispoziția noastră atunci când deținem informația necesară. 

În întreaga evoluție a omului, din cele mai vechi timpuri, doar elementele din natură au stat la baza supraviețuirii noastre ca specie și au fost și cele pe care le-am utilizat pentru a dezvolta întreg Universul artistic lăsat ca moștenire de generațiile anterioare perioadei industriale.

Urmărește prezentarea proiectului

Ce conține cursul?

Pe această platformă online de învățare vei avea un suport teoretic, activități de consolidare a cunoștințelor, cursuri înregistrate și video-uri pentru înțelegerea materiei.

Introducere în vopsitul cu pigmenți obținuți din plante din flora spontană

Facem o trecere în revistă a evoluției vopsitului. Trecutul se referă doar la pigmenții naturali.

Introducere în botanică

Cunoașterea plantelor este vitală!
Vom vedea care sunt caracteristicile principale ale celor mai importante familii.

Precauții și norme de cules din flora spontană

Culesul din flora spontană nu se poate face oricum. În acest capitol vei învăța să culegi sustenabil și vei afla ce ai de făcut pentru a respecta toate normele de siguranță alimentară și cum să fii pregătit pentru ieșirile în teren.

Fibre și materiale textile utilizabile și pregătirea acestora

Pe lângă cunoașterea și alegerea fibrelor pe care să le vopsim, o deosebită atenție o acordăm pregătirii acestora. Aceste procese vor face ca elementele noastre textile să fie vopsite în culori vibrante și de lungă durată care vor bucura privirile.

Diferiți mordanți de origine naturală

Pentru a avea o culoare care să reziste în timp, doar aplicarea pigmenților nu este suficientă. În acest capitol discutăm despre mordanții acceptați în vopsirea naturală, dar tratăm și modificatorii care au, de asemenea, un rol important.

Materiale și instrumente pentru vopsire

„Nu poți pleca la război fără arme”. Războiul nostru este însă doar cel tradițional. De lemn. 🙂 Ce tip de fibre și țesături folosim sau de ce instrumente avem nevoie pentru a vopsi, vom trata în acest capitol.

Procesul de vopsire

Parcurgem pașii necesari pentru a vopsi, vedem care sunt diferitele tehnici și admirăm ce au făcut strămoșii noștri de pe teritoriul țării, dar dăm un ochi și pe alte continente.

Rețete practice și diferite tehnici de transpunere pe țesături

Vorbim la concret despre rețete pe care le putem folosi și vedem 3 tehnici de transpunere pe care le putem folosi pentru a obține modele: Shibori, eco-printing și batik.

Crearea unui registru cu mostre și rețete

Organizăm mostrele din timpul procesului de vopsire într-un registru, un paletar, care ne va servi în viitor, orientativ, pentru a putea face alte și alte probe.

Cum arată materialele scrise?

Suportul teoretic scris COLOR

Manualul electronic al cursului este însoțit până la capăt de fotografii color, scheme explicative și tutoriale demonstrative pas cu pas. Acesta poate fi vizualizat la o rezoluție mare pe orice ecran. 

 

Imaginea de mai jos conține un colaj demonstrativ preluat din materialul teoretic pe care ți-l punem la dispoziție.

Videoconferințe înregistrate cu instructori

Video-uri explicative

Prin filmulețe făcute pe teren, ne vom familiariza cu diferite elemente din flora spontană. 

De ce e un avantaj să urmezi un curs de vopsit?

Un stil de viață sustenabil înseamnă găsirea alternativelor naturale care să înlăture necesitatea unor metode invazive în personalizarea materialelor. Pigmenții naturali reprezintă o alegere rațională de folosire a culorilor pentru a ne diversifica paleta pe care o preferăm să o abordăm. Astfel, ne bucurăm de o experiență vizuală plăcută, iar acțiunile noastre referitoare la mediu, sunt reduse la minim.

Cine sunt trainerii?

Iulia Demeter
Ghid micologic
&
Trainer outdoor
Quim Rueda Pilar
Forager Chef
&
Ghid micologic
Mirabela Perju
Biolog
&
Ecolog
Anca Corduban
Inginer Silvicultor
&
Forager Chef

Ce părere au avut cursanții noștri?

"De ce am fost atrasa de acest curs? Din ideea de a invata sa valorific potentialul pigmentilor naturali pentru a-mi putea personaliza imbracamintea. Traim intr-o lume in care sunt impuse niste tipare, pentru care ca sa fii “la moda”, ajungem sa purtam majoritatea o uniforma in culoarea anului, culoare care de cele mai multe ori este produsa din produsi sintetici, de altfel foarte nocivi pentru mediu, iar mie nu-mi place sa fac parte din majoritatea asta. Asadar, daca vreti sa iesiti din “tipare” cursul acesta poate fi un prim pas 😉 PS: Stiati ca mestesugul vopsitului natural isi are originile cu mai bine de 30 000 ani in urma? Nici eu nu stiam, pana sa ajung la acest curs:)."
LIANA MIRON
"Un curs la care m-am înscris din dragoste de natură și din dorința de a o proteja; din dorința de a descoperi secretele strămoșilor noștri în acest domeniu. În copilărie eram fascinată de lucrurile croșetate de bunica mea, din fire vopsite cu coji de ceapa și alte plante – secrete pe care le-am aflat doar după ce am parcurs acest curs minunat care m-a purtat în lumea culorilor naturale, ca într-o poveste. ❤️🧡💛💚💙💜"
ANCA BRAD

Pentru înscriere sau dacă mai ai întrebări suplimentare pe lângă informațiile pe care le-ai găsit în această pagină, te rugăm să ne contactezi la: 0774078517.