Culori salbatice obtinute prin vopsire natural plante comestibile tinctoriale

Eu aleg ce pun pe pielea mea

Natura abundă în culori incomparabile și trezește fascinația oamenilor printr-o gamă largă de posibilități. Coloranții naturali în general se presupune că ar trebui să fie ieftini, non-toxici, și responsabili față de mediu, motiv pentru care au atras atenția comunităților științifice cu gândul de a fi folosiți și la o scară largă și, astfel, să înlocuiască coloranții sintetici, deloc prietenoși cu mediul.

Culori salbatice obtinute prin vopsire natural plante comestibile tinctoriale

În momentul de față, se lucrează cu acești pigmenți naturali la o scară foarte redusă: în mici ateliere meșteșugărești, în anumite comunități, dar, cel mai frecvent, se folosesc acasă de către aceia care au dus mai departe de la bunici sau au dobândit pe cont propriu tehnicile de vopsire. 

Culori salbatice obtinute prin vopsire natural plante comestibile tinctoriale
Femei din America de Sud care continuă vopsitul tradițional în mici ateliere meșteșugărești

Trăind în aceste timpuri moderne, în care avem atât de la îndemână posibilitatea de a ne cumpăra orice piesă vestimentară ne dorim (prețul fiind în unele cazuri singura piedică), ne este greu poate să ne închipuim cum erau hainele pe care le purtau strămoșii noștri.

Acum abia câțiva ani, țăranca era cea care producea piesele vestimentare și se îndeletnicea cu alegerea paletei cromatice și aplicarea acesteia pe hainele care aparțineau membrilor familiei. Ea folosea pigmenți îndeosebi de origine vegetală, însă, în unele cazuri, aceștia erau de origine animală. Pentru vopsirea cu acești pigmenți era nevoie de un volum mare de lucru și, totodată, anevoios.

Culori salbatice obtinute prin vopsire natural plante comestibile tinctoriale
Vopsire naturală la scară redusă

Culegerea plantelor, alegerea părților ce urmează a fi utilizate pentru prepararea coloranților, obținerea „zmeurilor” și aplicarea mordanților nu permit procese de vopsire de ample dimensiuni, așa cum este în cazul celui industrial.

Pe lângă poluare și pe lângă faptul că produsele vopsite cu pigmenți vegetali dispun de unele calități de care nu au reușit să dispună acelea care au fost vopsite cu coloranți sintetici, ne lovim de o problemă mult mai gravă atunci când se folosesc cei sintetici, și anume forma în care este afectată sănătatea noastră. Caracterul toxic al unor pigmenți, în special al celor din familia anilinei, s-a dovedit de multă vreme că are efect nefast mai ales asupra persoanei care îi manipulează, conducând de multe ori la cancer. Alți pigmenți și alți mordanți sunt responsbili de alte afecțiuni. 

Culori salbatice obtinute prin vopsire natural plante comestibile tinctoriale

Oricum, ultimii ani au fost martorii unei creșteri substanțiale în înțelegerea detaliilor tehnologice necesare pentru utilizarea eficientă a coloranților obținuți din surse naturale, însă, în continuare avem diferite provocări tehnice în ceea ce privește vopsirea naturală înainte ca acestea să fie adoptate la o scară largă.

Culori salbatice obtinute prin vopsire natural plante comestibile tinctoriale

Până atunci, putem contribui fiecare dintre noi la păstrarea sau reînvierea acestor meșteșuguri, fie prin susținerea proiectelor sau a meșteșugarilor care folosesc aceste tehnici, fie, de ce nu, prin a începe chiar noi să facem mici experimente acasă și să înțelegem cum se pot aplica aceste procedee.

Așa că ne-am gândit să pregătim un Curs de vopsit natural, obiectiv la care lucrăm intens în ultima perioadă și pe care abia așteptăm să îl lansăm.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plante la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la oricare dintre cursurile de Plante medicinale sau la cursul de Vopsit cu plante sălbatice.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă îți dorești să ai un determinator de plante și animale pe care să-l folosești la ieșirile tale pe teren, îți recomandăm cartea Determinator de plante și animale.