Hygrophorus hypothejus 3

Hygrophorus hypothejus – iarna e aici

Pe vestitorul primăverii îl cunoaște toată lumea. Dar știai că Hygrophorus hypothejus este cel ai iernii?

🔎 Vine odată cu înghețul și-l întâlnim mai ales în păduri de pini. Nu-i de mirare să-l întâlnim cu o peliculă de gheață pe deasupra, așa cum l-am întâlnit și noi astăzi.

➡️ Când apare Hygrophorus hypothejus, știm că s-a cam terminat sezonul ciupercilor. De parcă gheața de pe parbrize nu ne-ar fi vestit asta deja. Totuși, noi nu ne lăsăm la primul ❄fulg de nea❄ și continuăm să mai dăm câte o raită prin pădure. 🙃

🍽 Despre comestibilitate nu-s prea multe de zis. Deși e comestibil, nu se cunosc rețete cu această ciupercă. De ce oare? Ei bine, mucilagiul de de-asupra nu-l fac să fie prea apetisant și pe de altă parte, nu-s mulți care să umble după ciuperci odată ce se lasă frigul. Alții îl evită pentru că în unele părți e considerat a fi o ciupercă rară. Totuși, chiar dacă în alte părți frecvența e mai mare, dimensiunile destul de mici fac să fie anevoioasă colectarea, iar cu mâinile înghețate nici randamentul nu e prea mare. 🙂

Una peste alta, bucuria întâlnirii ultimelor ciuperci întrece orice poftă de a le consuma. Doar să le mai vedem capetele ridicate și deja merită efortul de a ieși de la căldurică. 

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cursuri cu evenimente practice, în natură.