Hygrophorus hypothejus - ansamblu

Hygrophorus hypothejus – o ciupercă ce iubește sezonul rece

Pe vestitorul primăverii îl cunoaște toată lumea, dar știai că Hygrophorus hypothejus este cel al iernii?

Când apare Hygrophorus hypothejus?

Hygrophorus hypothejus vine odată cu înghețul, așadar nu fi prea surprins dacă-l vei întâlni cu o peliculă de gheață pe deasupra.

Când apare Hygrophorus hypothejus știm că s-a cam terminat sezonul ciupercilor… de parcă gheața de pe parbrize nu ne-ar fi vestit asta deja. Însă, în ultimii ani, zăpada pare a se lăsa din ce în ce mai mult așteptată, iar sezonul acesta a culminat. După cele câteva zile mai reci din decembrie, au revenit unele cu o vreme foarte caldă pentru această perioadă și iată că am avut parte de un început de ianuarie fără pic de zăpadă!

Unde apare Hygrophorus hypothejus?

Fiind o ciupercă micoritică (face simbioza cu o plantă), poți merge să o cauți la fix dacă știi că habitatul specific îl reprezintă pădurile de pin.

Morfologie – Hygrophorus hypothejus

Pălăria poate să aibă diverse nuanțe de maro măsliniu, marginea fiind de obicei mai deschisă la culoare și mai gălbuie decât regiunea centrală. Pălăriile acestei specii au dimensiuni de 3 până la 6 cm în diametru. Forma este convexă și se aplatizează odată cu vârsta, uneori prezentând o depresiune centrală, iar marginea este uneori ondulată la maturitate.

Suprafața pălăriei pe vreme ploioasă este unsuroasă, având deasupra un mucilagiu care se usucă atunci când vremea este caldă, însorită, până când cuticula ajunge să fie destul de netedă. 

Stratul himenial este format din lamele de culoare deschisă, de un galben deschis, uneori fiind destul de albicioase. Acestea sund destul de distanțate, iar atașarea față de picior poate fi atât de tip adnat, cât și decurent sau semi-decurent.

Piciorul este cilindric și subțire, de multe ori fiind destul de casabil, mai ales în cazul exemplarelor care au crescut în mușchi unde se păstrează o umiditate mai ridciată. Diametrul este până în 1,5 cm și are o înălțime de 4 până la 8 cm. Uneori poate să prezinte o ieșitură pe picior în partea superioară asemănătoare unui guleraș

Culoarea piciorului este asemănătoare cu lamelele, de obicei galben-deschis, putând să capete uneori nuanțe mai portocaliu-roșiatice.

Carnea este deschisă la culoare, de obicei albă, dar poate să capete nuanțe portocaliu-roșiatice vizibile în zone unde a fost lovită sau ronțăită.

Comestibilitate – Hygrophorus hypothejus

Despre comestibilitate nu-s prea multe de zis. Deși e comestibil, nu se cunosc rețete cu această ciupercă. De ce oare? Ei bine, mucilagiul de de-asupra nu-l fac să fie prea apetisant și, pe de altă parte, nu-s mulți care să umble după ciuperci odată ce se lasă frigul. Alții îl evită pentru că în unele părți e considerat a fi o ciupercă rară. Totuși, chiar dacă în alte părți frecvența e mai mare, dimensiunile destul de mici fac să fie anevoioasă colectarea, iar cu mâinile înghețate nici randamentul nu e prea mare.

Una peste alta, bucuria întâlnirii ultimelor ciuperci întrece orice poftă de a le consuma. Doar să le mai vedem capetele ridicate și deja merită efortul de a ieși de la căldurică. Iar cu zilele atipic de călduroase pe care le-am avut la acest început de ianuarie, nici efortul nu a fost prea mare.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre ciuperci prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 specii

Orice pasiune are nevoie de unelte specifice pentru a o putea face la un nivel cât mai înalt, briceagul pentru ciuperci fiind un element de nelipsit.

Pentru a culege responsabil și în siguranță d.p.d.v. alimentar, îți recomandăm să culegi ciupercile într-un coș de nuiele, astfel încât acestea să fie transportate la aer și să existe și posibilitatea de a împrăștia sporii prin pădure. Avem diverse modele de coșuri.