Fallopia japonica, rubarbărul exotic și capricios

Câtă lume recunoaște planta din imaginea de mai sus? Probabil că mulți dintre voi ați văzut-o în diferite medii, dar nu știți exact ce este și dacă este folositoare în vreun fel, sau, dimpotrivă, toxică. 

Ei bine, ea este și una și alta, depinde pe cine întrebi. Unii consideră Fallopia japonica doar o buruiană, alții consumă părți din ea sau o folosesc în scopuri medicinale. 

Ce este Fallopia japonica și de unde vine?

Fallopia japonica, cunoscută şi sub numele de Polygonum cuspidatum sau Reynoutria japonica este o plantă erbacee perenă care aparține familiei Polynaceae. Este nativă Asiei de Est (Japonia, China și Coreea). În Europa a fost introdusă după anii 1800 în intenția de a se folosi ca hrană pentru animale și zonă de protecție pentru acestea și păsări sălbatice (plantă de camuflaj). 

Din păcate însă, nu s-a dovedit a fi potrivită niciunuia dintre aceste scopuri. A fost comercializată apoi în multe țări occidentale ca plantă decorativă în așa-zisele “grădini sălbatice”, care erau la modă în vremea respectivă. In Romania, Fallopia japonica a fost introdusă tot ca plantă ornamentală în grădini și parcuri, în special în grădini botanice.

Poate tolera condiții foarte variate de mediu, de la zone foarte umbroase până la zone cu temperaturi extrem de înalte sau chiar secetă. Nu este de mirare că a ajuns să se extindă masiv, în zilele de astăzi fiind considerată o specie invazivă în mai multe țări europene. Este menţionată de către “Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii” ca una dintre cele mai periculoase o sută de plante invazive.

Poate fi consumată?

Un fapt mai puțin cunoscut la noi este acela că lujerii acesteia sunt comestibili. De fapt, ea a fost folosită ca și înlocuitor de sparanghel sau rubarbă de anumite culturi (în germană este numită Japanischer Rhubarber, spre exemplu).

Cu toate acestea, din cauza acidului oxalic trebuie să limităm cantitatea ingerată. Acesta poate înrăutăți afecțiuni precum reumatismul, hiper-aciditatea, guta sau artrita. În Japonia și China se folosește în medicina tradițională la tratarea dermatitelor, hiperlipemiei și schistosomiazei.

Cum se poate consuma?

  • rădăcina: (sept – martie) se poate extrage amidon și folosit ca agent de îngroșare
  • tulpina: (aprilie – mai) Tulpinile tinere pot fi gătite ca sparanghelul sau ca rubarbărul în plăcinte, șerbete, sosuri sau alte preparate dulci
  • mugurii: (mai – august) Pot fi folosiți la vinuri și bere. 

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.