Evantaie colorate sau Trametes versicolor

Trametes versicolor, cunoscută anterior cu denumirile de Coriolus versicolor sau Polyporus versicolor, este o ciupercă foarte comună întâlnită în întreaga lume. 

Cum arată Trametes versicolor?

Trametes versicolor are caracteristică dispunerea ciupercuțelor de la suprafață (corpurile fructifere) sub formă de cercuri concentrice. O vei găsi crescând pe buturugi și lemne în descompunere. Carnea are o grosime de 1–3 mm, iar textura acesteia este catifelată. Pe exemplarele mai bătrâne putem întâlni crescute alge verzi. Pălăria ei este plată, de formă adesea triunghiulară sau rotundă și cu marginile ondulate.

Epitetul „versicolor” înseamnă „cu mai multe culori” și descrie această caracteristică a ciupercii, cum că pe partea superioară se prezintă mai multe straturi de nuanțe diferite. Acestea variază de la alb murdar, la nuanțe de ocru și brun-maro, albastru sau verde. Pe bună dreptate, denumirea englezească, pe care am preluat-o și noi pentru numele vernacular (popular), o prezintă drept „Coadă de curcan”.

Ce este așa de GROZAV la această ciupercă?

În Asia este folosită în medicina tradițională de sute de ani. În țări precum Japonia și China sunt folosite la tratarea tumorilor canceroase și ca adjuvant în întărirea imunității. Ambele culturi o folosesc în ceaiuri și sub formă de pudră.  

De altfel, studiile din ultima decadă au confirmat potența ei în stimularea funcțiilor sistemului imunitar, tratarea tumorilor, a hepatitei și a bronșitei cronice.

  • Un studiu a constatat că PSK, polizaharopeptida găsită în Trametes versicolor a inhibat creșterea și răspândirea celulelor canceroase de colon. 
  • Alte studii arată cum anume consumul acestei ciuperci echilibrează flora intestinală.