flori de Daphne mezereum - liliacul sălbatic

Daphne mezereum – tulichina sau liliacul sălbatic

Din ciclul „Atrăgătoare și periculoasă”: Daphne mezereum

Daphne mezereum este cunoscută drept liliacul sălbatic sau tulichina

Podoaba de primăvară a pădurilor de fag dinspre limita cu brădetele o formează tufele de tulichină (Daphne mezereum), cu șiragul des de flori micuțe, îndesate câte trei, în general, de-a lungul ramurii. Înflorit când zăpada nu s-a topit de tot, atrage atenția ușor în pustiul pădurii, prin florile trandafirii, asemănătoare liliacului și prin parfumul dulce de migdale al acestora.

Habitat: Daphne mezereum este o specie ce aparține familiei Thymelaeaceae, care este nativă Europei și Asiei de Vest, nordului Scandinaviei și Rusiei. In Europa de Sud o putem găsi în zonele cu vegetație subalpină, la înălțimi mai mari. În general crește pe soluri calcaroase.

Caracteristici:  este un arbust care poate crește până la șapte metri. Frunzele sale sunt ovate sau lat-ovate, la bază cordate, până la 12 centimetri lungime. Are flori roz-purpurii, rar albe, parfumate. Sunt așezate câte 2-4 pe ramuri și ca inflorescențe laterale sau dispuse axilar.

Dacă unii dintre voi știți deja că liliacul care ne crește prin curți, adică Syringa vulgaris, ar fi comestibil (în cantități mici) și se pretează excelent pentru siropuri și dulceață, vă rugăm să reconsiderați opțiunea de a îl consuma pe cel sălbatic.

Oricât de atrăgătoare ți-ar fi florile sale delicate sau mirosul încântător, te sfătuim să o lași acolo unde ai găsit-o. Daphne mezereum nu este un arbust tocmai util nouă, ba din contră.

Toxicitatea pe care o conține Daphne mezereum

Această plantă conține compuși foarte toxici, prezenți în special în crenguțe și fructe. Compușii toxici sunt mezerina și daphnina.

  • dureri abdominale severe
  • dureri de cap
  • diaree
  • delir și convulsii
  • iritații ale pielii

Deci, dacă îți trece prin cap să o tai și să iei acasă crenguțe cu frumoasele-i inflorescențe, chiar și doar cu scop decorativ, s-ar putea să te trezești cu o iritație a pielii și eczeme. Dacă este ingerată, provoacă iritații ale cavității bucale și senzație de sufocare. Nu este exclusă nici inflamarea buzelor și a feței, salivare puternică și dificultate la înghițire.

Consumul boabelor de Daphne mezereum poate provoca chiar moartea!!!

Unele persoane o cresc acasă, strict cu scop decorativ. (Dar probabil au învățat cum să se poarte cu ea. :P)

Din 1975, versiunea sălbatică a tufei a devenit o specie protejată în unele țări din Europa.

mugur floral de Daphne mezereum - liliacul sălbatic
mugur floral de Daphne mezereum (liliacul sălbatic)
inflorescență de <em>Daphne mezereum</em> (liliacul sălbatic, tulichina)
inflorescență de Daphne mezereum (liliacul sălbatic, tulichina)
fructe de Daphne mezereum (tulichină, liliac sălbatic) - detaliu
fructe – detaliu
fructe de Daphne mezereum (tulichină, liliac sălbatic) - ansamblu
fructe – ansamblu

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

Poți învăța mai multe despre plantele medicinale la cursul pe care îl avem dedicat plantelor comestibile Curs de plante sălbatice comestibile, la cel de Curs de Unguente din Plante Medicinale sau la oricare dintre cursurile de Plante medicinale.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre plantele medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Rețete culinare din flori, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.