Helvella acetabulum – o întâlnire neprevăzută

Cerul se întunecase de la ploaia asta care ne dă târcoale de câteva săptămâni. Mă aflam pe un drum argilos și alunecos ce traversa o pădure de foioase, preponderent cu fag și carpen. Era să calc pe ea, dar în ultimul moment mi-am retras piciorul, să nu cumva să strivesc Peziza de pe potecă! Zic: „Dacă tot am evitat-o, hai să-i fac și 2 poze!”. Zis și făcut! Dau frunzele la o parte și când colo, Peziza mea nu era Peziza! M-am întâlnit cu o frumusețe de Helvella acetabulum, de mi-a sărit inima în piept de bucurie.

?➡️ Helvella acetabulum

Etimologie: epitetul specific „acetabulum” se referă la o „cupă mică pentru ținut vinul”


?Cupa: este adâncită, având un diametru de la 2 până în jurul a 10 cm, iar adâncimea este de până la 5 cm; suprafața inferioară crem-ocru-maro, netedă; suprafața exterioară ocru-maronie, de obicei mai deschisă la culoare în apropierea bazei, cu nervuri încrețite albicioase-maronii, ce se extind de pe picior.

?Carnea: subțire și casantă, albă maronie, în interiorul piciorului este divizată în cămăruțe.

?Piciorul: între 2 și 10 cm, cu un diametru ce se poate dezvolta până la 5 cm, încrețit și formând buzunărașe.

?Spori: translucizi, cu o picătură centrală uleioasă.


?Habitat: probabil este o specie micoritică – se poate întâlni atât în păduri de conifere, cât și în cele de foioase. De multe ori Helvella acetabulum se găsește în apropiere de lemne moarte sau pe acumulare de materie organică, preferând solurile nisipoase. Formă de creștere: individuală sau în grupuri.

?Data: 23 mai 2019

⚖️ Comestibilitate: deși sursele se referă la comestibilitate ca fiind necunoscută, se recomandă să nu se încerce consumul aceastei ciuperci. Familia Helvellaceae eset cunoscută pentru conținutul mare de monometilhidrazină (MMH), care este un compus chimic toxic și carcinogen.