flori de soc in tempura

Flori de soc (Sambucus nigra) în tempura

Socul este una dintre plantele cărora oamenii le-a atribuit puteri magice încă din cele mai vechi timpuri. Semințe de soc au fost găsite de către arheologi în situri atribuite epocii de piatră și bronz. 

Numele Sambucus apare în scrierile lui Pliniu și, mai mult ca sigur, provine din cuvântul grecesc Sambucca, care era un instrument muzical antic, realizat din lemn de soc. Hipocrate a acordat o atenție specială fructelor de soc, iar Dioscoride a recomandat vinul obținut din rădăcinile sale ca remediu pentru mușcătura de șarpe.

Socul este utilizat de mii de ani în scop medicinal, fiind considerat o plantă magică în mitologia multor popoare. Englezii considerau că vara sosește odată cu înflorirea socului și se încheie când fructele lui se coc.

Fructele socului apar în farmacopeile oficiale timp de câțiva ani în secolul al XIX-lea, iar florile pentru o perioadă de aproape un secol, cuprinzând secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Florile de soc au fost descrise ca ușor stimulante, carminative și diaforetice. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, vinul fierbinte din fructe a fost vândut pe străzile Londrei în nopțile și zilele reci, pentru a înveseli călătorii și muncitorii. Scorțișoara era adesea adăugată vinului pentru a-i mări efectul.

Acum se știe că fructele de soc au proprietăți antivirale și există extracte de fructe și/sau flori, simple sau combinate cu alte plante pentru a ajuta la răceala obișnuită și gripă. 

În ceea ce privește valoarea sa gastronomică, florile lui sunt apreciate de toată lumea sub formă de socată, băutura răcoritoare care ne bucura la început de vară în fiecare an, dar puțini sunt cei care știu cât de versatile sunt aceste flori și în alte rețete.

Cum poți identifica socul (Sambucus nigra)?

Socul negru este o specie de plante din grupa arbuștilor cu 20-30 de soiuri din familia Adoxaceae, nativă Europei, nord-vestului Africii și sud-vestului Asiei. Se dezvoltă pe orice tip de sol fertil, umed sau uscat, de preferință într-un loc însorit. Acest copac rezistent, are o rădăcină ramificată și aspect de arbust, creşte aproape oriunde, atât în oraşe cât şi la ţară, în grădini sau desişuri, pe lângă ziduri, maluri de râu şi în păduri de foioase. Acesta este o specie deciduă, care ajunge până la 6 m înălțime, rareori atinge 10 m. 

Scoarța este de culoare verde spre gri deschis când planta este tânără iar la maturitate este este de culoare gri închis brăzdată. Tulpina are măduvă albă.

Frunzele lungi de până la 30 de cm, eliptice sau ovate, cresc în perechi opuse imparipenat compuse din 3-7 foliole (rar 9) care au lungimi de până la 12 cm, verde închis.

Florile mici, gălbui formează inflorescenţe grupate într-o cimă, ordonate plan au un diametru de 10–25 cm. Fiecare floare are între  5–6 mm diametru, cu 5 petale. Înflorește în mai-iulie.

Fructele mici de cca 6 mm, lunguieţe, sunt o drupă baciformă, aproape sferică sau ovată; au de obicei culoarea negru violet, strălucitor, pulpa zemoasă, roşu-purpurie, şi conţin 3-5, rar doar 2, sâmburi duri, bogaţi în ulei.

Rețetă cu flori de soc în tempura

flori de soc in tempura
Flori de soc în tempura

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă cu flori de soc în tempura… delicioasă, simplă și rapid de făcut!

  • 3 linguri de făină
  • 2 linguri de miere
  • 1 ou
  • 80 ml lapte
  • ulei pentru prăjit
  • ienupăr măcinat

____________________

Ce îți punem la dispoziție?

recolta ciuperci
Ghidul culegatorului de ciuperci - 555 specii

Poți învăța mai multe despre ciuperci la cursul pe care îl avem dedicat acestui subiect: Curs de ciuperci sălbatice comestibile.

Dacă îți dorești să ai un ghid de ciuperci pe care să-l folosești la ieșirile tale pe teren, îți recomandăm cartea Ghidul culegatorului de ciuperci – 555 de specii.

Dacă vrei să afli mai multe despre proprietățile plantelor medicinale prin intermediul cărților, îți punem la dispoziție mai multe titluri pe acest subiect, cum ar fi: Plante cu proprietăți antibiotice, Plante medicinale cu efect antiviral sau Uleiuri, creme și unguente din plante medicinale.