Am analizat câteva zeci de programe făcute de alte ONG-uri care lucrează pentru natură. Majoritatea dintre ele își focusează activitatea pe educație, și cu asta reușesc să mărească nivelul de sensibilitate a oamenilor: programe despre reciclatul deșeurilor, importanța stopării defrișărilor masive, sau panouri explicative care ne atrag atenția asupra plantelor sau animalelor endemice din zona prin care ne plimbăm.
Considerăm foarte importante campaniile acestea, dar pe acelea deja le fac ei. Noi nu o să le facem. Nu se justifică să cerem banii pentru încă un ONG care să facă EXACT ce fac majoritatea ONG-urilor! Dacă scopul nostru era să facem asta, v-am fi îndrumat să le redirecționați lor aceste sume, ca să facă treaba importantă pe care o fac, cu mai multe resurse.
Noi vrem să facem altfel! Cum? Ca la noi! Cei care ne cunoașteți știți că facem lucrurile într-un anume fel, știți ce ne motivează să mergem înainte și știți că avem un fel al nostru de a crea dragul și grija față de natură prin reconectare, folosindu-ne de ea, exploatând resursele ei într-un mod conștient și sustenabil.
Pentru noi natura nu este un muzeu, este un atelier. Pentru noi natura nu este un acvariu, este o grădină. Pentru noi natura este casă și orașele locuri în care suntem temporar amplasați.
Simțind așa, vrem să facem ceva pentru ea, fără presiunea vânzărilor. După cum știți majoritatea dintre voi, avem un SRL pe care se derulează un proiect de antreprenoriat social în care educăm oamenii să folosească elemente din natură pentru diferite scopuri. Dar, faptul că este o societate comercială ne obligă să facem lucrurile pe bani, iar beneficiarul final să plătească pentru serviciile primite. Într-o țară cu nivelul de trai și salariile pe care le avem, asta înseamnă că ceea ce ar trebui să fie de domeniul public devine aproape un lux, pe care puțini și-l pot permite.
Am vrea să folosim un alt sistem de control al cheltuirii sumelor primite din sponsorizări de la persoanele fizice și juridice, și anume să le tratăm ca pe niște comenzi private. Adică, din sponsorizările oferite, persoanele fizice sau juridice pot să aleagă ce cheltuieli vor să sprijine și ce programe li se pare ca îi reprezintă.
Dacă stăm strâmb și judecăm drept, acestea sunt lucruri care ar trebui să fie învățate în școli sau infrastructuri create din fonduri publice. Din păcate, nu este așa! Așadar, ne-am gândit că am putea s-o facem noi, din banii care au fost virați deja la stat sub forma impozitului pe venit/profit.
Noi ne dorim ca nimeni sa nu aibă nici cea mai mică urmă de îndoială că banii lui se pierd! Asta nu înseamnă că toți banii donați vor merge în acțiuni strict legate de mediu. Din ei se vor efectua și cheltuieli pentru activități auxiliare: se vor cumpăra și saci de gunoi, se va plăti și electricitatea sau benzina pentru deplasări, lucruri la fel de importante precum construirea de stupi sălbatici, hoteluri pentru insecte, crearea de mlaștini pentru a asigura mediul propice înmulțirii amfibienilor, sau se vor face conferințe la căminele culturale din zonele de munte pentru a evita moartea prin intoxicare a localnicilor din cauza ciupercilor otrăvitoare.
De mulți ani vorbim cu oameni care donează din impozitele lor sau donează pur și simplu de dragul de a ajuta, și dacă o fac din propriul lor buzunar.
În ceea ce privește donațiile către ONG-uri tot timpul apar suspiciuni și temeri, și este și NORMAL! Faptul că donezi din banii tăi și nu primești niciun raport, decât prezentarea activității de bază a ONG-ului, nu te ajută să îți faci o idee clară referitor la ce procent din banii tăi s-au folosit pentru lucrurile care te motivează să faci donația.
Noi dorim ca tu să știi exact ce se întâmplă cu fiecare bănuț pe care tu l-ai donat. De fapt, am vrea să ne zici chiar tu ce să facem cu ei. Astfel, vom considera ONG-ul ca o firmă privată, în care persoanele fizice sau juridice vor putea redirecționa acel procent din impozitul achitat la stat, iar noi vom oferi produse și servicii conform obiectivului principal al ONG-ului, și anume acela de a avea grijă de natură.
Se vor face oferte/pachete specifice pentru serviciile sau produsele pe care dorim să le oferim, iar donatorii vor putea “comanda” aceste produse sau servicii și, în schimb, vor primi material digital specific în care să vadă ceea ce au comandat. Astfel dorim să vă arătăm unde au mers banii dumneavoastră!
Cum ne poți ajuta? Poți redirecționa o parte din suma achitată deja la stat sub formă de impozit, conform celor descrise în link-urile de mai jos:

Persoane fizice
care în anul 2019 au realizat venituri din salarii sau pensii

Profesii liberale sau alte venituri extrasalariale
cu obligația depunerii Declarației Unice

Societăți comerciale
plătitoare de IMPOZIT PE PROFIT

Societăți comerciale
plătitoare de IMPOZIT PE VENITURILE MICROÎNTREPRINDERILOR