Primula vulgaris – o surpriză atât de comună

În perioada aceasta a anului ar trebui să ne bucurăm de un strat generos de zăpadă și să găsim în plimbările noastre pădurea încă moțăind. Cu toate acestea, noi am dat de Primula vulgaris, o plantă veșnic verde și una dintre puținele plante comestibile, într-un stadiu numai bun de pus în salată!

Unde o întâlnim pe Primula vulgaris?

Primula vulgaris este nativă vestului și sudului Europei, dar se extinde din nordul continentului (zona centrală a Norvegiei, Danemarca, Olanda, nordul Germaniei și Belgia) până în nord-vestul Africii (Algeria) și sud-vestul Asiei.

Crește în păduri de foioase și pe lângă garduri, sub tufișuri, în livezi sau pe malul pâraielor. Se dezvoltă cel mai bine pe solurile bogate în nutrienți și humus.

Primula vulgaris între frunze uscate

Cum o identificăm?

Este o plantă perenă care crește până la 30 cm înălțime, are frunzele lungi, puternic ridate și cu margini dințate. Florile au un miros delicat și sunt preponderent de un galben deschis, însă se găsesc și specimene albe sau roz.

La ce folosim Primula vulgaris?

Primulele sunt cunoscute de sute de ani pentru efectele lor analgezice. Conțin salicilați, care sunt ingredientul de bază al aspirinei, având proprietăți anti-inflamatorii și antifebrile.

  • Rădăcina primulei a fost folosită de-a lungul timpului în tratamentul spasmelor musculare, a crampelor, a durerilor reumatice și a răcelilor. Conține o cantitate redusă de saponine, ceea ce o recomandă pentru efectul expectorant. Acestea pot fi culese toamna, atunci când planta are vârsta de 2-3 ani, uscată și stocată într-o atmosferă ferită de umiditate.
  • De asemenea, frunzele primulei conțin multă vitamina C. Acestea trebuie culese cu atenție și în număr mic pentru a nu ucide planta și se pot consuma crude.
  • Florile pot fi folosite în ceaiuri pentru tratarea tusei sau ca decor în salate.

Tu cum folosești Primula vulgaris?

Dacă te pasionează culesul de plante din flora spontană și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.