Iulia Demeter

Home » Iulia Demeter

Practici de natură și interese asociate

Interpretare naturală
Foraging
Identificarea elementelor naturale, cu precădere a ciupercilor
Studiul ecologic al fungilor
Studiul micorizelor
Toxicologie
Bioremediații
Cultivarea ciupercilor

Practici sportive

Trekking
Schi alpin
Schi de tură
Alergare montană

Despre mine

Primele amintiri le am de pe munte, culegând afine și ciuperci, atent analizate de bunica mea. Ea e prima persoană care mi-a fost mentor și astfel dragostea față de natură și pasiunea pentru ciuperci și-au făcut foarte repede loc în viața mea. Iremediabil.

Cu trecerea timpului, am căutat să mă formez în domenii care, fie să mă găsească umblând cât mai mult prin natură, fie să îmi ofere cadrul pentru a participa la păstrarea acesteia, ținând cont de considerente ecologice. Așa că am urmat cursurile Facultății de Design și Mediu, interesată fiind de formele de energie alternativă și posibilitățile de aplicare a acestora în practicile de zi cu zi, pentru a avea o amprentă ecologică cât mai redusă. 

Pasiunea din copilărie nu m-a lăsat însă să rămân liniștită, așa că am început să caut să mă formez în domeniul micologic. Nefiind mulțumită de ceea ce am găsit în mediul academic, am continuat cu formarea autodidactă, dar căutând resurse științifice, considerând că ceea ce a reușit bunica să îmi transmită sunt cunoștințe de neprețuit, dar limitate pentru ceea ce ar trebui să reprezinte culesul din flora spontană astfel încât să se desfășoare fără risc.

__________________

 

În 2017 am început acest proiect de antreprenoriat social alături de Quim, convinși fiind că vom găsi o soluție de a ne pune ideile în aplicare în segmentul de activitate pe care îl practicăm și care, la momentul respectiv, era inexistent.

În 2018 am găsit – în sfârșit – un curs pentru Ghizi Micologici în Spania, și-am fost deosebit de încântată să mă pot forma într-un cadru oficial în domeniul micologiei (cu accent pe partea ecologică). 

Am continuat relații de colaborare cu formatorii noștri din Spania, iar în cele din urmă am preluat proiectul de acolo sub tutela proiectului IncrEdible. Astăzi, activitatea noastră nu se mai desfășoară, așadar, doar în România și, din 2019, avem și studenți spanioli și din America de Sud.

Tot în 2019 am înființat asociația EnCaRe Environmental Care Resources, cu scopul de a demara proiecte de conservare și de conștientizare a resurselor care există în sălbăticie.

Interesul pentru speciile care există în zona bazinului mediteranean m-a adus mai aproape și de dezvoltarea curentului micologic într-o altă țară unde nu exista educație în acest domeniu, în Liban. Contribui activ în acest proces, fiind unul din promotorii curentului micologic și-am început un proces de inventariere a speciilor de acolo.