Fomitopsis betulina, un descompunător de nădejde

Fomitopsis betulina, până nu demult cunoscută cu numele de Piptoporus betulinus, este o ciupercă foarte comună, dar nicidecum lipsită de importanță.

A intrat în atenția multora pentru proprietățile sale medicinale, dar pentru ecologiști este în vizor datorită faptului că este una dintre cele mai importante ciuperci ce provoacă putregaiul brun, cu alte cuvinte, este un descompunător desăvârșit, lucru ce e esențial să se petreacă în natură pentru buna desfășurare a lucrurilor.

Înainte de a fi saprofită (descompunătoare), această ciupercă este un parazit care omoară copacii slăbiți, gazda ei fiind mestecenii (după cum sugerează și epitetul ciupercii „betulina”, Betula pendula fiind numele științific al mesteacănului). Însă, oricât de ingrat ar părea rolul ei, este exact ce trebuie să se întâmple în natură pentru ca ecosistemul să rămână sănătos.

Fomitopsis betulina pe mesteacan

Se poate recunoaște după forma aproape sferică a exemplarelor tinere, care se aplatizează odată cu maturizarea. Nuanțele pălăriei variază de la cenușiu la maroniu, iar dedesubtul pălăriei, acolo unde se află stratul fertil, este alb. Are un picioruș foarte scurt sau aproape absent, care în zona de prindere poate să fie mai îngroșat. Arată cam ca un OZN prins de trunchiuri… sau mai multe, după cum se poate observa în imagini.

Detaliu palarie Fomitopsis betulina

Despre comestibilitate nu sunt multe de spus, dat fiind faptul că este o ciupercă lemnoasă, deci nicidecum nu este apetisantă pentru papilele noastre gustative.

Un lucru foarte interesant este faptul că Fomitopsis betulina a fost una dintre ciupercuțele găsite asupra lui Ötzi cel prins într-un ghețar din Alpi acum circa 5300 de ani și se pare că motivul pentru care ar fi avut-o cu el sunt niște paraziți intestinali asupra cărora ciuperca asta are acțiune. Așadar, iată una din proprietățile medicinale ale ciupercii, iar pe lângă asta este cunoscută pentru conținutul unui antibiotic numit piptamină.

Popular este cunoscută cu numele de „bureți măstăcănești” sau „iască de mesteacăn”, dar îți recomandăm să te familiarizezi cu denumirile științifice, fiind cea mai sigură formă de a te raporta corect la o ciupercă.

Dacă te pasionează culesul de ciuperci și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cursuri cu evenimente practice, în natură.