Bănuți luminoși de Bellis perennis

De îndată ce înverzesc pajiștile apar și părăluțele (Bellis perennis), strălucind ca niște bănuți în soarele blând de primăvară.  

Care este originea lui Bellis perennis?

Această plantă este considerată în Europa un arheofit (plantă introdusă înainte de 1500) care s-a răspândit încă din timpurile preistorice prin crearea de către om a pajiștilor și pășunilor. Bellis perennis sunt plante perene, care se dezvoltă dintr-un rizom scurt cu numeroase rădăcini fibroase.

Cum o identificăm?

Când începe să crească apare o rozetă de frunze mici și rotunde sau în formă de linguriță, păroasă, care rămâne deseori verde și peste iarnă. Ceea ce apare pentru noi ca o singură floare este de fapt o inflorescență cu două feluri de flori, numită capitul. Cele fertile, din mijloc sunt de culoare galbenă, iar cele sterile, de pe margine, sunt de culoare albă. După ce florile se usucă, în urmă rămân semințele, numite achene, care sunt mici și lipsite de umbreluță.

Din spița sălbatică a genului, horticultorii au obținut părăluțele de grădină, care au florile bătute și colorate în diferite nuanțe de la alb, roz, trandafiriu sau chiar roșu.

detaliu floare de Bellis perennis

Este comestibilă?

Da, părăluțele sunt plante comestibile. Putem consuma următoarele sale părți:

  • Frunzele pot îmbogăți salatele sau smoothie-urile pe tot parcursul anului.
  • Mugurii florali și florile pe jumătate deschise au un gust plăcut de nuci.
  • Florile deschise au un gust ușor amar, ceea ce le face ideale pentru condimentarea diverselor preparate reci (salată, brânză, unt).
  • Mugurii murați sunt uneori folosiți ca înlocuitor al caperelor. Semințele pot fi semănate toamna în interior, pentru a obține germeni ce pot fi consumați pentru aport de vitamine în timpul iernii.
flori de Bellis perennis

Dacă te pasionează culesul de plante din flora spontană și ai vrea să înveți să identifici mai multe specii, te invităm la cursurile noastre, pe care le găsești aici. Vei găsi atât cursuri în variantă online, cât și cu evenimente practice, în natură.